Šta nam govore podaci o crnogorskom izvozu: Prodajemo ono što nam je priroda dala

Podijeli

Crna Gora i tokom ove godine i dalje najviše izvozi aluminijum, električnu energiju i rudu boksit.

Ekonomska analitičarka i direktorica Instituta za strateške studije i projekcije (ISSP) Jadranka Kaluđerović saopštila je Pobjedi da struktura crnogorskog izvoza jasno ukazuje da se on oslanja na prirodne, a ne na ljudske resurse.

“Crnogorski izvoz se i dalje više oslanja na ono što nam je priroda dala, a ne na naše znanje”, kazala je Kaluđerović.

Prema njenim riječima, ovo je struktura izvoza koja odgovara industrijskom društvu, iako mi danas živimo u informatičkom dobu.

“Mi jesmo korisnici onoga što je prozivod informatičkog društva, ali će nam trebati još napora da u njemu postanemo stvaraoci novih vrijednosti”, istakla je Kaluđerović.

Crna Gora da bi to postigla mora, kako je navela, prije svega, ulagati u znanje naše djece.

“Što će biti dominantno u budućnosti, može da pokaže samo tržište. Ja se nadam da će to biti novi proizvodi, koji su rezultat kreativnih ideja naših mladih, kao što su nove aplikacije, softverska rješenja, nova organizaciona rješenja, nove platforme za povezivanje i ko zna što još”, rekla je Kaluđerović.

U prvih osam mjeseci ove godine Crna Gora je, prema preliminarnim podacima Monstata o spoljnotrgovinskoj robnoj razmjeni, izvezla robu vrijednu 263,4 miliona eura, što je na nivou iz istog perioda lani.

Comments are closed.