Zavod za zapošljavanje pomaže početak biznisa: Daju 1,2 miliona eura za 400 projekata

Podijeli

Zavod za zapošljavanje (ZZZ) objavio je jutros prvi javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za 400 projekata za samozapošljavanje, ukupne vrijednosti 1,2 miliona eura.

Bespovratna sredstva, kako je saopšteno, iznosiće od 3.000 do 7.500 eura, čime će podržati pokretanje novih biznisa u državi.

Uslove i potrebnu dokumentaciju možete pogledati i preuzeti ovdje

Ministar rada i socijalnog staranja, Kemal Purišić, kazao je da će u tri godine trajanja projekta za samozapošljavanje raspodijeliti ukupno 3,5 miliona eura, obezbijeđenih iz pretpristupnih fondova Evropske unije (EU), kroz Program EU i Crne Gore za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu.

Purišić je kazao da Vlada “posvećeno realizuje mjere i programe aktivne politike zapošljavanja, usmjerene ka povećanju zaposlenosti i smanjenju nezaposlenosti”.

„Kao rezultat, u proteklih nekoliko godina imamo značajno smanjenje stope nezaposlenosti. Prema podacima iz Ankete o radnoj snazi, smanjena je sa 17,7 odsto koliko je bila u 2016. godini na 15,2 odsto u prošloj godini, odnosno na 14,3 odsto koliko je bila u drugom kvartalu ove godine“, dodao je Purišić.

Mjere za samozapošljavanje koje će se realizovati kroz taj poziv, kako je kazao, omogućiće učesnicima sticanje potrebnih znanja za prijavljivanje na slične pozive, sticanje vještina za pokretanje i vođenje sopstvenog biznisa, egzistenciju za sebe i svoju porodicu i u konačnom, doprinos zajednici kroz novouspostavljene biznise.

„Iskustvo je pokazalo da učesnici u pripremnim mjerama za samozapošljavanje imaju veću mogućnost zaposlenja i održivosti tog zaposlenja. Nova radna mjesta koja će se otvoriti kroz ovaj program od posebne su važnosti za naše građane u opštinama sa najvećom stopom nezaposlenosti“, rekao je Purišić.

Priliku da se prijave na novi poziv imaju svi nezaposleni koji se nalaze na evidenciji Zavoda najmanje šest mjeseci na dan objavljivanja poziva, s naglaskom na mlade, žene i dugotrajno nezaposlene.

Zainteresovani kandidati više informacija mogu dobiti u lokalnim biroima rada.

Pogledajte promo video za program: