Deripaska izgubio i treću arbitražu protiv Crne Gore

Podijeli

Investicioni arbitražni postupak između Olega Deripaske, bivšeg vlasnika Kombinata alumijuma Podgorica (KAP) i Crne Gore konačno je okončan 15. oktobra 2019. godine, kada je postupajući arbitražni tribunal strankama dostavio svoju konačnu odluku.

Iz Ministarstva ekonomije je saopšteno da je takvom odlukom arbitražni tribunal jednoglasno utvrdio da bilateralni sporazum o zaštiti stranih investicija koji je zaključen između Savezne Republike Jugoslavije i Ruske Federacije, nije primjenljiv na Crnu Goru.

“Stoga, arbitražni tribunal se oglasio u potpunosti nenadležnim i odbio da dalje odlučuje o tužbenim zahtjevima g. Deripaske. Arbitražni tribunal je, dodatno, odredio da g. Deripaska Crnoj Gori nadoknadi sve troškove arbitraže i pravnog zastupanja koje je Crna Gora do sad snosila u ovom postupku”, navodi se u saopštenju.

Deripaska je, kako se dodaje, ovaj arbitražni postupak pokrenuo decembra 2016. godine tvrdeći da je Crna Gora prekršila više obaveza sadržanih u pomenutom sporazumu o zaštiti stranih investicija.

“Iako nije bila opredijeljena tačna vrijednost spora, prethodno je najavljivano da će biti zahtijevana naknada štete ne manja od 600 miliona eura. Donošenjem konačne odluke u ovom postupku, Crna Gora je u potpunosti pobijedila potpuno neosnovane argumente g. Deripaske, i time odnijela još jednu u nizu pobjeda protiv g. Deripaske i njegovih kompanija. Podsjećanja radi, ovo je bio treći arbitražni postupak pokrenut protiv Crne Gore u vezi sa privatizacijom, poslovanjem i stečajem KAP-a. Prethodna dva postupka je pokrenula kiparska kompanija g. Deripaske, CEAC Holdings Limited, pri čemu jedan po osnovu bilateralnog sporazuma o zaštiti stranih investicija između Srbije i Crne Gore i Republike Kipar, a drugi po osnovu Ugovora o poravnanju iz novembra 2009. godine.
U oba takva postupka postupajući arbitražni tribunali su odbijali CEAC-ove zahtjeve i dosudili Crnoj Gori troškove postupka”, kažu iz Ministarstva.

CEAC i dalje odbija da dobrovoljno isplati iznose na koje je obavezan pomenutim arbitražnim odlukama, i opstruira sudske postupke kroz koje Crna Gora pokušava prinudno da naplati svoja potraživanja.

Arbitražni tribunal u postupku protiv g. Deripaske činili su predsjedavajuća Jean Kalicki, i ko-arbitri Brigitte Stern i Zachary Douglas QC.

Crnu Goru su zastupali advokatska kancelarija Moravčević Vojnović i partneri AOD (u saradnji sa Schönherr) iz Beograda (advokati Slaven Moravčević, Jelena Bezarević Pajić, Tanja Šumar i Vanja Tica) i David Pawlak iz Varšave i Vašingona. Tužioca su u ovom postupku zastupali Egorov Puginsky Afanasiev & Partners (Moskva), prof. Guglielmo Verdirame i dr Kate Parlett (London) i Hecate Legal Advisory LLC (Moskva), zaključili su iz Ministarstva ekonomije.