Pobjeda i Dan u strahu: Da li trafike S Presa mogu raditi nedjeljom

Podijeli

Još nije jasno da li će se i gdje u nedjelju i praznicima moći prodavati štampa, piše Pobjeda.

Stoga su Nova Pobjeda i Jumedia Mont, izdavači dnevnih novina Pobjeda i Dan, juče uputili zahtjeve Ministarstvu ekonomije za dostavljanje tumačenja člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini, koji je na snagu stupio ove sedmice.

Pobjeda od ovog resora traži precizan odgovor da li maloprodajni lanci Tobacco S Pressa i Tabacco Shopa, koji sem štampe prodaju i druge artikle, imaju pravo da rade nedjeljom.

Iz ova dva maloprodajna lanca su obavijestili Pobjedu da, po njihovom tumačenju zakona, nemaju pravo da rade nedjeljom.

Članom 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini je predviđeno da se trgovina na veliko i malo ne može obavljati nedjeljom i u dane praznika. Kao izuzetak je propisano da mogu raditi specijalizovane prodavnice i kiosci koji prodaju štampu, s tim što je precizirano da te prodavnice prodaju pretežno jednu vrste robe.

Potom je Ministarstvo ekonomije početkom sedmice preciziralo da u tim prodavnicama i kioscima vrijednost robe koja se pretežno prodaje (u konkretnom slučaju štampe) mora biti veća od vrijednosti ostale robe koja se prodaje u tom kiosku.

“U dane državnih i drugih praznika može se prodavati štampa, ukoliko je vrijednost te štampe veća od vrijednosti ostale robe koja se u tim objektima prodaje”, naveli su iz Ministarstva.

Problem je što autori zakona nijesu obišli kioske u posljednjoj deceniji. Da jesu, znali bi da je vrijednost štampe koja se u njima prodaje daleko ispod vrijednosti cigareta, gaziranih pića, žvakaćih guma, papirnatih maramica, igračaka, slatkiša… koji takođe čine asortiman kioska. I to nije samo kod nas. To je trend u svijetu otkako su tiraži štampanih medija drastično pali u odnosu na internetske medije. U zahtjevu koji je Ministarstvu ekonomije uputila Pobjeda se navodi da u zakonu nije precizirano što je sa zalihama robe koje se nalaze u svakom objektu, pored artikala kojima je dozvoljena prodaja, u ovom slučaju štampa.

Pobjeda u dopisu podsjeća da S press + ima ekskluzivno pravo prodaje i distribucije dnevnih novina i da su njihovih 330 kioska, koji su najveći maloprodajni lanac štampe, upravo specijalizovane prodavnice za prodaju štampe, ali prodaju i drugu vrstu robe. Isti je slučaj i sa kioscima Tabacco Shopa, kojih ima 110. Iz oba maloprodajna lanca su Pobjedu obavijestili da, po njihovom tumačenju zakona, nemaju pravo da rade nedjeljom. Obavještenje da zatvaraju objekte nedjeljom poslali su i veliki trgovački lanci, kao i svi manji kupci novina, koji imaju ukupno 500 prodajnih objekata.

Kompanija Nova Pobjeda očekuje da Ministarstvo ekonomije u što kraćem roku dostavi precizan odgovor da li maloprodajni lanci Tobacco S Press i Tabacco Shop, koji sem prodaje štampe u svom asortimanu posjeduju i druge konditorske i duvanske artikle, imaju pravo da rade nedjeljom.

I preduzeće Jumedia Mont uputilo je zahtjev Ministarstvu ekonomije za tumačenje člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini. U dopisu navode da u zakonu nije precizirano što je sa zalihama robe koje se nalaze u svakom objektu, pored artikala kojima je dozvoljena prodaja, u ovom slučaju štampe.

“Sljedstveno poznatom pravilu koje važi posebno u ekonomiji, a to je ‘da sve što nije zabranjeno je dozvoljeno’, smatramo da firma S press + može internim aktima – odlukama i dnevnim zaduženjima da navedene zalihe zadrži fizički u objektu, jer ih nije lako ukloniti u nedjelju, pa vratiti u ponedjeljak, odnosno staviti te artikle van prometa i takvu odluku istaknuti na vidnom mjestu na prodajnom objektu. To znači da smo zabranili promet za taj dan robe mimo onih količina i u onom procentu koji je dozvoljen zakonom”, kaže se i dopisu Jumedia Monta i pita da li je u kioscima dozvoljena odluka o zaduženju i prodaji robe za svaku nedjelju gdje će jasno biti naznačeno da je ukupna vrijednost štampe za taj dan 50,01 odsto u odnosu na ostalu zaduženu robu koja je u vrijednosti od 49,99 odsto.

“Da li u tom slučaju prodaja ostale zadužene robe, koja nije štampa, u većoj vrijednosti od prodate štampe ne predstavlja povredu zakona, jer je moguće da kupci pored štampe kupuju i neke druge, za taj dan zadužene artikle”, pitali su Ministarstvo iz kompanije Jumedia Mont.

Iz kompanije S press + su saopštili Pobjedi da će dva najveća lanca kioska Tobacco S Press i Tabacco Shop, ostaviti u nedjelju otvorene samo objekte u okviru aerodroma, autobuskih i željezničkih stanica, s obzirom na to da njihovi objekti, kako kažu, ne mogu odgovoriti zahtjevu o propisanoj visini vrijednosti štampe u objektima koji mogu raditi nedjeljom.Iz kompanije S press + su naveli da su im obavještenja da zatvaraju objekte nedjeljom poslali i veliki trgovački lanci, kao i svi manji kupci.

Predstavnici te kompanije su naveli da bi se novine nedjeljom mogle prodavati samo na 51 benzinskoj pumpi, u dva objekta Tobacco S Pressa, kao i pet objekata Tabacco Shopa i možda na još pet do deset drugih prodajnih objekata, pa bi distribucija za tako mali broj objekata bila znatno skuplja, odnosno ne bi im se isplatila.