market, prodavnica, supermarket, kasa

Kršenje neradne nedjelje: Zatvorene i kažnjene dvije radnje u Danilovgradu i Beranama

Podijeli

Tržišni inspektori koji su od ranijih jutarnjih sati na terenu kažu da se odredba o neradnoj nedjelji uglavnom poštuje, a utvrdili su samo dvije nepravilnosti zbog čega su kaznili dva trgovca u Danilovgradu i Beranama.

Inspektorka Nada Đurđić kazala je da su se pojedinci usudili da ne ispoštuju obavezu.

“U Danilovgradu smo danas zatvorili jedan dragstor i jednu samostalnu trgovinsku radnju u Beranama”, navela je Đurđić.

Podgoričani, kako javlja RTCG, kažu da ce im biti potrebno malo vremena da se naviknu ali smatraju da im nece biti problem da drugačije planiraju vikend.

Za zaposlene u sektoru trgovine danas je prva neradna nedjelja. Izmjenama zakona koje su usvojene 20. juna propisano je da se trgovina na veliko i malo ne može obavljati nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika.

Izuzetno, trgovina se može obavljati u apotekama, specijalizovanim prodavnicama ili kioscima za prodaju hljeba, pekarskih proizvoda i kolača, cvijeća, suvenira, štampe, benzinskim stanicama, pijacama.

Iz Uprave za inspekcijske poslove pozivaju preduzeća da poštuju propisane obaveze.
Za nepoštovanje zakona, osim novčanih kazni, propisana je i upravna mjera kojom je definisano da će inspektor, ukoliko utvrdi da trgovac radi nedjeljom i u dane državnih ili drugih praznika, zatvoriti prodajni objekat ili drugo prodajno mjesto za vremenski period u kojem rad nije dozvoljen.