Carlsberg razvija papirne flaše za pivo

Podijeli

Danski proizvođač piva Carlsberg sve je bliže svom cilju prodaje piva u papirnim bocama.

Kompanija je, naime, otkrila dva nova reciklažna prototipa flaše napravljene od obnovljivih materijala, drvnih vlakana, te se nada da će se uskoro naći na tržištu.

Jedna verzija ekološke flaše obložena je tankim filmom reciklirane PET plastike, kako pivo ne bi procurilo. Drugi koristi biorazgradivu oblogu. Dva prototipa će se koristiti prije svega za testiranje obloga.

Za Carlsberg, ova inovacija predstavlja način da smanji loš uticaj na životnu sredinu ali i da kupcima predstavi novu zanimljivu mogućnost.

“Flaše od prirodnih vlakana su povoljnije za životnu sredinu od aluminijuma od kojih se prave limenke, ili stakla, jer se dobijaju na održiv način i zbog toga što materijal ima „vrlo nizak uticaj na proizvodni proces“, objasnila je Mirijam Shingleton, potpredsjednica Carlsberga za razvoj.

Energija i efikasnost tehnologije koju koristimo smanjuju emisiju CO2 u poređenju s drugim proizvodnim procesima, dodala je.

Carlsberg je započeo s radom na novoj vrsti ambalaže još 2015. godine, a procjena je da će još toliko trebati da se pivo u novom pakovanju počne prodavati kupcima.

Jedan od razloga što je potrebno toliko dugo da se razvije efikasna papirna boca je taj što se Carlsberg mora pobrinuti da novo pakovanje ne promijeni ukus pića i zbog toga što vrste materijala koje su potrebne za novu vrsku ambalaže, poput polimera na bazi bio-obloge, još nijesu komercijalno dostupne.

Kako bi napredovali u ovoj tehnici, Carlsberg je sarađivao sa stručnjacima za pakovanje i drugim tvrtkama.

Carlsberg je u četvrtak saopštio da se Absolut, Coca-Cola i L’Oréal udružuju u naporima na razvoju efikasne ambalaže od papira.

Investitor.me