Nova inicijativa da se Volkswagen dovede u Srbiju, u trku ušla i Hrvatska

Podijeli

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će na današnjem sastanku sa njemačkim ministrom ekonomije Peterom Altmajerom ponovo pokrenuti inicijativu za dovođenje njemačkog automobilskog giganta Volkswagen u Srbiju.

Vučić je naglasio da ne može ništa da obeća, jer Srbija nije članica EU, kao Bugarska ili Rumunija, koje su takođe ranije bile u igri, niti ima tako veliko tržište kao Turska, koja je, inače, bila prvi izbor, ali su događaji u Siriji doveli u pitanje tu investiciju.

“Obećao sam od početka da ćemo se boriti. Ove druge zemlje ne mogu da ponude subvencije, koje mi možemo”, rekao je Vučić, ali i naveo da ima i tehničkih problema, mada nemaju veze sa nama.

“Nagrabusio je Altmajer koliko ću da ga gnjavim oko Volkswagena”, istakao je Vučić.

Upravni odbor njemačkog Volkswagen AG-a odložio je 15. oktobra odluku o izgradnji novog pogona u Turskoj, zbog vojne akcije Ankare u Siriji. Novi pogon, koji bi trebalo da zaposli do 4.000 ljudi, trebalo je da bude izgrađen u blizini Izmira, a investicija bi bila vrijedna između 1,2 i 1,5 milijardi eura.

I Hrvatska ulazi u trku

Agencije javljaju da i Hrvatska ulazi u bitku za investiciju vrijednu više od milijardu eura, koliko njemački proizvođač automobila planira da uloži u svoju novu fabriku.

Hrvatska će tako, prema riječima dobro upućenih izvora, ući u novi krug pregovora Volkswagena oko te investicije sa drugim zemljama koje su za to zainteresovane – Srbijom, Bugarskom i Rumunijom.

Informacija da će Hrvatska konkurisati za privlačenje Volkswagenove velike investicije stigla je nakon sastanka ministra privrede, preduzetništva i obrta Hrvatske Darka Horvata s ministrom privrede i energetike Savezne Republike Njemačke Peterom Altmajerom koji je stigao u Hrvatsku u službenu posjetu.

Horvat je na sastanku s njemačkom delegacijom poručio da je Hrvatska spremna za realizaciju velike investicije u segmentu autoindustrije.