Doing Business 2020: Kosovo na listi zemalja koje su najviše napredovale za godinu dana

Podijeli

Kosovo se našlo na listi 20 zemalja koji su, po novom izvještaju Svjetske banke o lakoći poslovanja Doing Business 2020, ostvarile najveći napredak u posljednjih godinu dana.

Osim Kosova, nijedna druga zemlja s prostora bivše SFRJ nije uspjela da se plasira u najveće reformatore u novom izvještaju.

Kosovo je, kako je objavila Svjetska banka, olakšalo poslovanje u oblastima dobijanja građevinskih dozvola, električne energije, zaštite manjinskih investitora i sprovođenja ugovora.

Da bi pojednostavila postupke izdavanja dozvola za gradnju, Opština Priština ukinula je zahtjev da se mora obavijestiti o početku gradnje i provjeri lokacije, navodi Svjetska banka u sižeu najvećih “zemalja-reformatora” na svijetu.

Kompletan izvještaj Doing Business 2020. biće objavljen rano u četvrtak, po našem vremenu.

Kosovo je, kako se navodi, takođe poboljšalo pouzdanost snabdijevanja električnom energijom velikim ulaganjem u mrežnu infrastrukturu i primjenom automatskog sistema za nadzor nad nestankom i obnavljanja usluge.

“U međuvremenu, Kosovo je donijelo konsolidovani zakon o dobrovoljnom posredovanju koji obuhvata sve aspekte posredovanja, uključujući i sprovođenje sporazuma za posredovanje o nagodbi. Kosovo je usvojilo i novi Zakon o poslovnim organizacijama koji dioničarima omogućuje širi pristup dokumentima kompanije, prije podnošenja tužbe”, navodi se u obrazloženju.

Osim Kosova, na listi 20 zemalja koje su ostvarile najveći napredak u poboljšanju poslovnog ambijenta su i ekonomske sile poput Kine i Indije, ali i Džibuti, Bangladeš, Kenija, Kuvajt, Mjanmar, Nigerija…

Investitor.me