Što više daju, sve su bogatiji: Bafet i Gejts do sada podijeli preko 77 milijardi dolara svog bogatstva

Podijeli

Američi biznismen, investitor i filantrop Voren Bafet do sada je u humanitarne svrhe podijelio 38,8 milijardi dolara, 32 odsto svog bogatstva, što ga čini brojem 1 najvećih američkih dobrotvora.

Prema podacima Forbesa, odmah iza njega je osnivač Microsofta, Bil Gejts, koji se do sada odrekao zarađenih 38,5 milijardi dolara.

Gejts se nedavno vratio na drugo mjesto Forbesove liste najbogatijih na svijetu, s procijenjenom imovinom od 96,5 milijardi dolara. Odmah iza njega je Bafet, sa bogatstvom od 82,5 milijardi. Ova činjenica bi mogla biti potvrda teze da, što više daješ to više imaš.

Bafet i Gejts su inače 2010. godine pokrenuli kampanju “Zavjet davanja” (The Giving Pledge), čiji se potpisnici, najbogatiji Amerikanci, simbolično zavjetuju da će makar polovinu svog bogatstva dati za donacije.

Među potpisnicima zavjeta su i osnivač Facebooka, Mark Zakerberg i predsjednik Apple-a, Tim Kuk. Zanimljivo je da najbogatiji čovjek na svijetu, Amerikanac Džef Bezos (Amazon) nije potpisnik zavjeta ali nesebično izdvaja veliki novac za dobrotvorne svrhe, preko svojih organizacija. Tako je ove godine izdvojio 100 miliona dolara za 24 organizacije koje se bore protiv porodičnog beskućništva.

Ovaj preduzetnik je 2018. osnovao Fond Bezos Day One, koji uključuje projekt Day 1 Families Fund. Svake godine fond daje donacije za 24 neprofitne organizacije koje pomažu porodicama bez doma.

Investitor.me