Džef Bezos, Amazon, najbogatiji čovjek na svijetu

Nakon kratkog pada: Bezos se vratio na čelo najbogatijih

Podijeli

Osnivač i direktor Amazona, Džef Bezos na kratko je izgubio nezvaničnu Forbesovu titulu najbogatijeg čovjeka na svijetu prošlog četvrtka, nakon što je njegova kompanija saopštila razočaravajuće kvartalne rezultate.

Amazonove akcije potonule su tog dana 7 odsto, gurajući Bezosovo bogatstvo – koje se uglavnom ogleda upravo kroz akcije u kompaniji – ima 103,9 milijardi dolara.

Zahvaljujući tom padu, osnivač Microsofta Bil Gejts je izbio na prvo mjesto najbogatijih, poziciju koju je komforno držao punih 24 godine, da bi ga 2018. tu zamijenio Bezos.

Međutim, stvari su se sada promijenile brže nego ikada. Iako su dionice Amazona pale u petak u odnosu na zatvaranje tržišta u četvrtak, pad nije bio tako oštar kao dan ranije. Oslabile su za samo 1 odsto na 1,76 hiljada dolara, što je Bezosovu neto vrijednost povećalo na 109,9 milijardi – lansirajući ga ponovo na prvo mjesto „Forbsovih milijardera“. Gejts mu ipak „diše za vratom“, sa zaostatkom od 4,1 milijardi, sa bogatstvom od 105,8 milijardi dolara.

Forbes piše da bi Bezos opet mogao da padne na drugo mjesto, jer je Amazon nastavio ogromne investicije u infrastrukturu za sistem slanja pošte u jednom danu – vrijeme isporuke za koje se nada da će postati standardno za sve članove Amazonovog servisa „Prime“.

Amazon je tokom ulula saopštila da je potrošila preko 800 miliona dolara za novi, brži sistem dostave. Nije, međutim, precizirao koliko je u te namjene utrošila u trećem kvartalu. Ono što znamo iz tog kvartala jeste da je neto prihod Amazona pao čak 26%

Bezosova kompanija je u četvrtak saopštila da će u četvrtom kvartalu, dakle u periodu od oktobra do kraja decembra, utrošiti 1,5 milijardi dolara na proširivanje programa otpreme i prevoza pošiljki.

Investitor.me