Očajnička potraga za radnicima: Oglasi za posao i na fiskalnim računima

Podijeli

Hrvatska godinama muku muči s nedostatkom radne snage, posebno u ugostiteljstvu i turizmu. To je očigledno i u sve više trgovina koje su oblijepljene pozivima za posao a da je situacija ozbiljna, pokazuje primjer kafića u centru Zagreba.

Naime, na svakom odštampanom fiskalnom računu nalazi se i istaknuti oglas za posao s jasnom porukom:

“Tražiš posao? Mi tražimo tebe.” U nastavku se nalazi broj telefona za prijavu.

Brojne prodavnice u Zagrebu, posebno manje, prinuđene su da rade samo jednu smjenu zbog nedostatka radnika. Ta situacija svjedoči da radnika ne fali samo tokom sezone, već tokom cijele godine i da trpi cijela ekonomija.

Ovoga ljeta je, osim u ugostiteljstvu, najdramatičnija situacija vladala u sektorima građevinarstva i zdravstva. Vladine projekcije govore da je nedostajalo najmanje 70.000 radnika.

“Poslodavcima je proces pronalaska stranih radnika, zapošljavanja i integrisanja stranih radnika financijski skuplje i organizacijski zahtjevnije rješenje od zapošljavanja domaćih radnika”, kažu u Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP)

Međutim, više od manjka radnika brine ih nešto drugo:

“Ono što zapravo sve nas treba da brine je da uprkos brojci od 122.813 nezaposlenih osoba evidentiranih na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, uprkos 20.530 ponuđenih poslova, mi u ovom trenutku ne možemo s domaćeg tržišta rada da povučemo dovoljno, na primjer, pomoćnih radnika, kojih najviše nedostaje u turizmu i za koje poslove ne treba nikakva posebna stručna sprema, dok istovremeno imamo veliki procenat osoba sa završenom osnovnom školom među nezaposlenim osobama”, naveli su oni ranije za beogradski Telegraf.