Novi direktor McDonald’s-a moraće da kupi dionice kompanije u vrijednosti 7,5 miliona dolara do narednog oktobra

Podijeli

Novi izvršni direktor globalnog lanca McDonald’s, Kris Kempčinski, trenutno ne posjeduje niti jednu akciju kompanije, ali će uskoro morati da uđe u višemilionsku transkaciju kako bi ispoštovao pravila firme.

Novi izvršni direktor prodao je u maju cijeli udio u kompaniji od oko 10.900 dionica, prema regulatornim prijavama, za otprilike 4,44 milijuna dolara prije poreza. No McDonald’s, poput većine drugih velikih kompanija, zahtijeva od višeg rukovodstva da posjeduje određenu količinu dionica.

U ovom slučaju, nova uloga Kempczinskog obavezuje ga da do oktobra 2020. stekne McDonaldsove dionice vrijedne 7,5 miliona dolara.

Kempczinski se u nedjelju brzo popeo na vrh McDonald’sove uprave, zamijenivši bivšeg izvršnog direktora Stiva Isterbruka nakon što je otpušten zbog sporazumnog odnosa sa zaposlenim. Novi izvršni direktor prethodno je bio američki predsjednik lanca. I da nije unaprijeđen, Kempčinski je bio u obavezi da otkupi dionice kompanije u vrijednosti od 2,9 miliona dolara.

McDonald’s je smanjio vrijednost za oko 4 milijarde dolara nakon najave odlaska Isterbruka zbog skandala, a dionice su u trgovanju u ponedjeljak potonule čak 3%.

Bivši izvršni direktor dobiće najmanje 675.000 dolara otpremnine, ali neće moći da raditi u bilo kojem od rivalskih lanaca najmanje dvije godine.

Investitor.me/Market Insider