EK: Završetak prve dionice auto-puta usporiće ekonomski rast

Podijeli

Evropska komisija (EK) poboljšala je prognozu rasta crnogorske ekonomkmije sa proljećnih 2,9 na jesenjih 3,1 odsto.

U novom izvještaju o izgledima evropske ekonomije, navodi se da će crnogorski BDP u narednoj godini rasti dodatnih 3 odsto, što je blago smanjenje u odnosu na 3,1 odsto koliko je prognozirala u proljećnom izvještaju, dok će 2021. još usporiti i to na 2,8 odsto.

“Završetkom prve dionice auto-puta Bar-Boljare u narednoj godini biće završen šestogodišnji period brze ekspanzije ekonomije, ali i visokog spoljnog i fiskalnog deficita koji su prouzrokovani tom velikom investicijom”, navodi se u izvještaju, uz ocjenu da se, po završetku građevinskih radova, očekuje se usporavanje ekonomskog rasta.

Završetak radova na auto-putu, koji je najavljen za septembar naredne godine, trebalo bi da znatno smanji obim uvoza, koji se odnosi na izgradnju.

“Međutim, iako bi deficit tekućeg računa trebalo da se poboljša, predviđa se da će ostati dvocifren”, dodaje se.

Iz Brisela ocjenjuju da, uprkos stagnirajućim platama, lična potrošnja ostaje snažna “zahvaljujući poboljšanju uslova na tržištu rada i održivog rasta kredita domaćinstava”.

Javni dug će, prema istom dokumentu EU, iznositi 77,8 odsto BDP-a, dok će naredne godine oslabiti na 71,5 odsto a 2021. godini dodatno na 62,7 odsto.