Fali 47 miliona: Vlada nas, zbog rupe u budžetu, zadužila kod Podgoričke banke

Podijeli

Vlada je danas prihvatila Ugovor o dugoročnom kreditu između Podgoričke banke AD Podgorica i Vlade Crne Gore – Ministarstva finansija, u iznosu od 47 miliona eura.

Kako je precizirano, ugovor je usvojen zajedno s informacijom o dugoročnom zaduživanju, “u cilju obezbjeđivanja dijela nedostajućih sredstava za finansiranje budžeta za 2019. godinu”.

Državna pomoć za željeznicu

Vlada je odlučila i da preostalih 578,67 hiljada eura od subvebcija za proizvodnju i pružanje usluga željezničkog prevoza uplati Željezničkom prevozu za, kako su precizirali, plaćanje zaostalih obaveza i usluge održavanja voznih sredstava.

Željeznički prevoz je inače pred stečajem zbog poreskog duga od oko 5 miliona eura, pa je jasno da je iznos koji je Vlada opredijelila daleko od dovoljnog.

Vlada, kako su naveli, očekuje od menadžmenta Željezničkog prevoza “da odmah pristupi racionalizaciji poslovanja posebno sa aspekta optimizacije broja zaposlenih, ali i otklanjanja svih ostalih neracionalnosti”.

“Vlada je iskazala odlučnost da i u budućnosti nastavi da obezbjeđuje ostvarivanje javnog interesa – prevoza putnika željeznicom, ali uz punu racionalizaciju troškova za šta najveću odgovornost snosi menadžment Željezničkog prevoza. Vlada očekuje i od svih zaposlenih u Željezničkom prevozu da daju adekvatan doprinos u procesu optimizacije i racionalizacije poslovanja”, navodi se u saopštenju.

Koje je još odluke Vlada Duška Markovića danas donijela, čitajte u cijelom saopštenju.