Legalizovano svega 1,4% prijavljenih objekata

Podijeli

Za legalizaciju je do sada prijavljena 51 hiljada objekata. Opštine su obradile 31 hiljadu zahtjeva. Do sada je donešeno 734 rješenja o legalizaciji, kazao je predstavnik Ministarstva turizma Marko Čanović.

Udio legalizovanih objekata je tek oko 1,4 odsto svih prijavljenih.

Nakon isteka roka pristiglo je još 2.560 zahtjeva za legalizaciju koji ne mogu da uđu u proces.

Čanović je na konsultativnom saslušanju o primjeni zakona o planiranju i izgradnji u skupštinskom Odboru za turizam, prostorno planiranje, poljoprivredu saopštio da je obracunato 2,12 miliona eura naknadeza komunalno opremanje zemljišta za bespravne objekte, od čega najviše u Kotoru, oko pola miliona.

Zaključno sa novembrom ukupno je naplaceno 1,53 miliona eura. On je podsjetio da ce opštine, osim toga, imati i naknadu za korišcenje prostora. Konsultativnom saslušanju prisustvovali su i predstavnici Inženjerske komore i Zajednice opština sa kojima Ministarstvo ima intenzivnu komunikaciju oko primjene zakona. Iz Zajednice opština su saopštili da se zalažu za otvaranje još jednog kruga za prijavljivanje za legalizaciju.

Čanović je odgovorio da je sljedeći korak da opštine evidentiraju sve nelegalne objekte.

“Nakon toga cemo razmišljati o eventualnom dodatnom roku za prijavu legalizacije”, objasnio je Čanović i podsjetio da u Crnoj Gori ima 60 hiljada nelegalnih priključaka na elektro mrežu, prenosi Pobjeda.