Struja povezala Crnu Goru i Italiju: Pušten u rad podmorski kabl

Podijeli

Predsjednici Crne Gore i Italije Milo Đukanović i Serđo Matarela pustili su danas u rad podmorski kabl.

Crnogorski i italijanski šefovi država su naglasili da je ovaj projekat koji je nazvan “energetskim mostom” od izuzetnog strateškog značaja za region jer je to prva interkonekcija Crne Gore sa Italijom i Evropom.

Na svečanoj ceremoniji kabl su zvanično u rad pustili iz Crne Gore Đukanović, a Matrela iz Italije.

“Završetkom grandioznog projekta vjerujem da nam je svima čast da smo dio novog događaja, ne samo za Balkan već i Evropu. Svjedočimo trijumfu vizije. Ovaj projekat je čvrsta veza Crne Gore i Italije”, ocijenio je Đukanović.

Dodao je da će podzemni kabl doprinijeti i kvalitetnijem životu crnogorskih građana.

“Sa aspekta razvojne filozofije, ovaj projekat sublimira principe koje smo javno proklamovali kada smo krenuli na naš tranzicioni put. To su: otvorenost, slobodna razmjena i vizija Crne Gore kao dijela jedinstvenog evropskog tržišta. U ovom poslu dokazali smo stručnu, tehničku i kadrovsku osposobljenost za saradnju s najboljima, kapacitet da Crna Gora bude pouzdan partner u realizaciji značajnih prekograničnih, evropskih infrastrukturnih projekata”, rekao je on.

CdM javlja da je naglasio da podmorska elektro-energetska konekcija nije samo energetska spona koja povezuje Zapadnu i Jugostočnu Evropu, već da predstavlja i izvanrednu demostraciju ideje integracije kapitala, ljudi i vizije.

“Podsjetiću, vrijednost čitavog projekta, uključujući i Trans-balkanski koridor kroz Crnu Goru iznosi oko milijardu eura. To je jedan od najozbiljnijih poduhvata u Evropi kada je u pitanju elektro-prenosna infrastruktura”, naglasio je Đukanović.

Današnji događaj Đukanović je iskoristio i da pozove potencijalne investitore iz Italije, kao i iz drugih zemalja, da zajedno radimo na izgradnji novih održivih izvora zelene energije u Crnoj Gori.

“Mi sve više računamo na obnovljive izvore energije – na vjetar i sunce, kako bi se zaštitili od rizika snabdijevanja, naročito imajući u vidu klimatske promjene. Računamo i na prednosti koje nudi kombinacija tehnologija, kontinuirana proizvodnja fotonaponske energije tokom dana i energije vjetra noću. Korišćenje obnovljivih izvora energije osim što povećava energetsku efikasnost, smanjuje emisije gasova staklene bašte u kopnenom saobraćaju. Pouzdanijem snabdijevanju može znatno doprinijeti i modernizacija mreže. Zato koristim priliku da pozovem Ternu da nastavimo saradnju i radimo na razvoju pametnih mreža za prenos i distribuciju električne energije u Crnoj Gori, koja će se širiti na region”, istakao je on.