Maltežani puštaju u rad vjetroelektranu Možura: Još više zelene energije u Crnoj Gori

Podijeli

Vjetroelektrana na Možuri, čiji je investitor malteška kompanija Enemalta plc, u ponedjeljak 18. novembra i zvanično početi sa radom, a ceremenoniji će prisustvovati premijeri Crne Gore i Malte Duško Marković i Džozef Muskat.

Elektranu će pustiti u rad ministarka ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić i ministar energetike i vodosnabdijevanja Malte Džo Mici.

Vjetiroelektrana Možura je proizvodni objekat snage 46 MW, koji se sastoji od 23 pojedinačne vjetrenjače, snage od po 2 MW.

Investiciju realizuju malteška državna kompanija Enemalta i kompanina Malta Montenegro Wind Park, čije je sjedište takođe na Malti.

Iz Vlade je saopšteno da će druga po veličini vjetroelektrana u Crnoj Gori godišnje proizvoditi oko 120 GWH energije, supstituišući uvoz energije u vrijednosti oko šest miliona eura.

“Zahvaljujući izmjenama uredbe o načinu podsticanja obnovljivih izvora energije, koje je Vlada donijela u maju ove godine, ulazak elektrane u pogon neće negativno uticati na račune za utrošenu električnu energiju krajnjih potrošača u Crnog Gori”, ističu u Vladi.

Ugovorom o dugoročnom zakupu zemljišta, utvrđeno je da će elektrana, po isteku perioda zakupa, potpuno revitalizovana preći u trajno vlasništvo države 2035. godine.