Čemu služe kompjuteri u crnogorskim preduzećima: Šta nijesmo saznali iz istraživanja Monstata

Podijeli

Monstat je nedavno, u okviru svojih redovnih istraživanja, saopštio da 98,6 odsto crnogorskih preduzeća koristi računare u poslovanju, što je blagi rast u odnosu na godinu ranije.

A čemu zapravo koriste ti računari, čija je primjena razvojem tehnologija proširena na skoro sve oblasti poslovanja, istraživanje se nije bavilo.

U cetinjskoj IT kompaniji InfoCom, koja radi sa velikim brojem klijenata, kažu da se računari uglavnom koriste za računovodstvo, sa određenim softverima.

“U posljednje vrijeme stvari se mijenjaju. Doduše polako ali se mijenjaju. Monstatova statistika i ne pokazuje nešto značajno pa bi možda bilo bolje istraziti koliko njih ima online prodavnicu, koliko koriste digitalne kanale komunikacije, koliko poznaju nove trendove npr. digitalna transformacija itd…”, kazao je direktor InfoComa, Mirko Jovović za Investitor.me.

On kaže da postoje mnoge nelogičnosti u poslovanju, s obzirom na dostupnost tehnologija.

“Imamo, recimo, firme koje se bave prevozom robe a u svojim vozilima nemaju GPS uređaje, pa ih korisnik telefonski navodi na adresu. U ovakvoj situaciji je suvišno raditi istraživanje da li firma ima i koliko korista računar u svom poslu, kada nemaju osnovnu tehnološku alatku za svoj biznis”, smatra Jovović.

Veliki je broj firmi koje, kako smatra Jovović, i dalje nemaju svoje poslovne email adrese, web sajt ne doživljavaju za ozbiljno, ne rade na kreiranju sadržaja i većina ih se zadovoljava sa nekim plaćenim oglasom na društvenim mrežama koji im samo kratkoročno donese neki rezultat.

“IT u poslovanju je toliko napredovao da su ova istraživanja pa skoro i beznačajna. Treba raditi istraživanja sa pitanjima iz aktuelnih IT trendova a ne koliko imamo računara i da li ih koristimo. Odgovori na takva pitanja daće nam pravo stanje IT-a u crnogorskim kompanijama”, smatra Jovović.

Šta još znamo iz Monstatovog istraživanja

Svježe Monstatovo istraživanje o upotrebi ICT-a u preduzećima u ovoj godini je pokazalo i da 99,3 odsto preduzeća, koja koriste računar, ima pristup internetu a 83,6 odsto je odgovorilo da ima web sajt.

Od preduzeća koja imaju web sajt, 70,9 odsto je saopštilo da omogućava pristup proizvodnim katalozima i cjenovnicima, dok 55,8 odsto kompanija posjeduje linkove ili reference na profilnim društvenim mrežama.

Istraživanje o upotrebi ICT u preduzećima je sprovedeno na reprezentativnom uzorku od 600 preduzeća na teritoriji Crne Gore. Ciljna grupa su preduzeća sa deset i više zaposlenih koja su intervjuisana telefonskim putem, saopšteno je iz Monstata.