Izet Rastoder za godinu povećao bogatstvo za 43 miliona eura

Podijeli

Slovenački preduzetnik rođen u Beranama, Izet Rastoder, najpoznatiji kao “kralj banana”, ovih dana se bori za kupovinu letačke dozvole Adria Airwaysa, nakon što je sredinom oktobra osnovao novu avionsku kompaniju pod nazivom Air Adriatic.

Jedini vlasnik nove firme je kompanija Rastoder, koji uvozi banane i drugo jućno voće, a prema nekim neslužbenim informacijama, Rastoder bi trebalo da kupiti dvije manje letjelice, piše ljubljanski poslovni magazin Finance.

Rastoder se krajem prošle sedmice sastao sa stečajnim upravnikom Adrije Janezom Pustatičnikom, koji je prije nekoliko dana najavio da će pregovarati sa svih pet ponuđača kako bi razjasnio šta ko želi da kupi od Adria Airwaysa u stečaju.

Zaradio na Miškoviću

Izet Rastoder je zajedno sa suprugom Hajrijom ove godine ostvario veliki poslovni uspjeh jer se sa 40. mjesta na popisu najbogatijih Slovenaca, koju je prošle sedmice objavio magazin Manager, popeo na 19. mjesto, piše Poslovni dnevnik.

Njihova imovina procjenjuje se na 79,3 miliona eura (lani 36,2 miliona eura), a prošle godine Grupa Rastoder zabilježila je rast dobiti od 28%, ostvareno je rekordnih 10,4 miliona eura.

Rastoder je takođe vrlo aktivan s ulaganjima izvan svoje osnovne djelatnosti, trgovine južnim voćem, pri čemu je postala poznata njegova robna marka Derby.

On kupuje banane u Južnoj Americi, uglavnom u Ekvadoru i Kostariki, a prodaje ih u sjevernoj Africi, Iraku, Iranu, Turskoj, Rumuniji, Bugarskoj, zemljama bivše Jugoslavije i svim zemljama EU.

Banane se ukrcavaju na brodove koji plove za Evropu, odnosno Luku Kopar. Godine 2015. godine otvorio je veliki distribucioni centar u sklopu MMDI grupe u Haliloviću pokraj Sarajeva i rekao medijima da vrijedi ulagati u BiH.

Iz tog skladišta za sada opskrbljuje regiju bananama.

Godine 2014. Rastoder se počeo zanimati za ulaganja u nekretnine: kupio je građevinsku jamu u Bavarskim dvorima u Ljubljani, za koju je kompaniji S1 u stečaju platio nešto manje od 1,7 miliona eura, da bi je prodao srpskoj Delti Miroslavu Miškoviću pola godine kasnije za 2,68 milijuna eura. Delta je tamo izgradila Hotel Intercontinental.

Kompanija Derby Tower od 2017. godine dio je Rastoderove grupe, a preko nje bi se trebala graditi 100 metara visoka poslovna zgrada u Stožicama, ali sudbina projekta nije jasna zbog neslaganja s ljubljanskim gradskim vlastima.

Godine 2017. Rastoderi su kupili Bellevue, propadajući hotel usred ljubljanskog parka Tivoli. U ljubljanskoj opštini Šiška imaju 8.000 kvadratnih metara zemlje, gdje u saradnji s podgoričkom Zetagradnjom planiraju da podignu dva tornja sa 230 stanova.

Osim toga, na Bledu imaju vilu Tamara od 1115 kvadratnih metara. Ovog proljeća na aukciji za 700.000 eura Rastoder je kupio gotovo 300 kvadratnih metara poslovnog prostora na prvom spratu poslovne zgrade u centru Ljubljane na Mestnom trgu 8. Bivši prostori Electa bili su u vlasništvu Damijana i Jure Jankovića, sinova ljubljanskog gradonačalnika Zorana Jankovića.

Ušao u preradu otpada

Rastoder je u sportskoj javnosti poznat kao bivši predsjednik ljubljanskog fudbalskog kluba Olimpija (od 2010 do 2015). a kojeg je kasnije prodao srpsko-američkom preduzetniku Milanu Mandariću, navodno za četiri miliona eura.

Iz tog perioda poznata je epizoda kada je Rastoder tražio od Luke Koper da mu plati 250.000 eura sponzorstva za klub, ili će posao s bananama preseliti u Rijeku. Kasnije je izjavio da to nije bila ucjena, već poslovni predlog.

Rastoder je djelatnost proširio i na preradu otpada. Mariborska kompanija Gorenje Surovina, koju je kupio krajem 2018, jedan je od najvećih slovenačkih prerađivača otpada s tradicijom dužom od 50 godina.