easyJet ponovo uvodi turističke paket aranžmane

Podijeli

Britanski niskobudžetni avioprevoznik easyJet, koji posluje i u Crnoj zgodi, objavio je u utorak da će ponovo klijentima ponuditi turističke paket aranžmane, nastojeći po svemu sudeći popuniti prazninu nastalu propašću Thomasa Cooka, pišu britanski mediji.

EasyJetom godišnje u Europu leti oko 20 miliona ljudi, ali samo 500.000 putnika preko njih rezerviše i smještaj, navodi BBC.

Objašnjavajući odluku o opetovanom uvrštenju godišnjih odmora u ponudu, u EasyJetu objašnjavaju: “Ukupno evropsko tržište paket aranžmana vrijedi oko 61 milijardi funti godišnje. Samo je tržište Ujedinjenog Kraljevstva vrijedno 13 milijardi funti a u proteklom periodu to tržište godišnje je raslo šest odsto”.

U irskoj kompaniji ističu da klijenti danas drugačije provode odmor, “znamo da žele aranžmane različitog trajanja, ne tradicionalnih sedam ili 14 noćenja”.

Najava proširenja ponude objavljena je uz izvještaj o poslovnim rezultatima u godini 2018/2019, koja je završila u septembru. Dobit prije poreza pala im je 26 odsto, na 427 miliona funti (500,4 milijuna eura). Prihodi su porasli 8,3 odsto, na 6,38 milijardi funti.

Sadnjom drveća smanjuju uticaj aviona na prirodu

Saopštili su da žele da postanu prva svjetska avio-kompanija s neto nultom emisijom štetnih gasova, i to tako što će svaku tonu ispuštenog ugljen dioksida neutralizovati sadnjom drveća odnosno, izbjegavanjem dodatnog povećanja emisija štetnih gasova.

Izvršni direktor easyJeta, Johan Lundgren ističe u razgovoru za BBC da to „nije dugoročno rješenje, neutralizacija nije savršeno rješenje“.

Otklanja ujedno kritike da samo pokušava “oprati” ekološki imidž kompanije.

“Ne mislim da je to ‘pranje imidža’, jer svi znaju da takve mjere donose rezultate. Plan se nadovezuje na činjenicu da smo od 2000. godine smanjili emisiju štetnih gasova za 30 odsto”, istakao je Landgren.

Napominje da će mjere kompaniju koštati 25 miliona funti.

„To nećemo dodati cijeni karata, a svrstaćemo se među najveće kompanije u svijetu koje neutralizuku emisiju ugljenih gasova”, dodao je.