Ne možemo se više zaduživati: Gdje ćemo naći 270 miliona eura za drugu dionicu auto-puta

Podijeli

Do kraja ove godine trebalo bi da bude zaključen ISDA aranžman, koji je pravni osnov za realizaciju hedging transakcije kod kredita za auto-put, a da se uslovi za prvu zaštitnu hedge transakciju definišu u toku 2020. godine, kazao je ministar finansija Darko Radunović.

“Kao ozbiljna država, naravno, ne možemo se ‘kockati’. Zbog toga smo se, u dužem periodu bavili traženjem optimalnog modela koji će, faktički, konvertovati dolarsko zaduženje u euro kao valutu koju domicilno koristimo”, kazao je Rađunović u razgovoru za Vijesti.

Istakao je da druga dionica auto-puta neće biti finansirana novim zaduženjem, već se razmatraju modeli poput koncesije i javno-privatnog partnerstva, ili njihovo kombinovanje, za nastavak posla.

Druga dionica auto-puta od Mateševa do Andrijevice bila bi dugačka 23 kilometra, a prema ranijoj procjeni koštala bi 273 miliona eura i gradila bi se dvije godine.

Nezvanično se pominjalo da je gradnja ove dionice moguća preko privatno-javnog partnerstva sa kineskim China Road and Bridge Corporation (CRBC), koji gradi prvu dionicu.

Jedna od mogućih varijanti tog partnerstva je da Kinezi za izgradnju druge dionice dobiju na pravo naplate putarine na obje dionice na period od dvije decenije.

Više čitajte u posebnoj priči:

Dionica autoputa Mateševo – Andrijevica koštaće 273 miliona eura i gradiće se dvije godine