Ukupno 100 miliona eura: Njemačka kaznila BMW, Volkswagen i Daimler zbog kartelskog udruživanja

Podijeli

Njemački regulator u četvrtak je odredio kaznu od ukupno 100 miliona eura vodećim proizvođačima automobila BMW-u, Daimleru i Volkswagenu zbog udruživanja u kartel za potrebe nabave proizvoda od čelika.

U periodu od 2004. do 2013. ti proizvođači automobila su se redovno sastajali s proizvođačima čelika i drugim kompanijama u lancu nabavke kako bi dogovorili jedinstveni iznos nadoplate na nabavnu cijenu čelika, objavio je zavod za suzbijanje kartelskih aktivnosti, prenose agencije.

Regulator tvrdi i da su velike kompanije plaćale nezakonite cijene, proizišle iz kartelskih aktivnosti, barem do 2016. godine.

Kompanije su prihvatile kazne bez primjedbi.

Iz BMW-a su saopštili da će platiti kaznu u iznosu 28 miliona eura. Daimler će prema odluci morati da plati 23,5 miliona eura.

Preostalih gotovo 49 miliona eura otpada na Volkswagen, najvećeg njemačkog proizvođača, iz kojeg nijesu željeli da komentarišu visinu kazne, ali su izrazili zadovoljstvo zbog završetke istrage i otklonjene pravne nesigurnosti.

Iz zavoda za suzbijanje kartela napominju da nabavna cijena proizvoda od čelika na koje je kartel uticao a koriste se pri izradi radilica, zupčanika i šipki upravljačkog sistema, čine jedan odsto konačne vrijednosti automobila.

Comments are closed.