Nagodba od milijardu eura: Google izbjegao sudski proces u Francuskoj

Podijeli

Francuska vlada i američki Google postigli su nagodbu pri kojoj će tehnološka kompanija platiti kaznu u iznosu od 945 miliona eura kako bi izbjegla sudski proces zbog poreskih prevara.

Pariski sud je odobrio nagodbu u kojoj je predviđeno da Google plati 500 miliona eura zbog optužbi za utaju poreza i dodatnih 465 miliona za naknadu štete francuskoj poreskoj upravi.

Time je, kako prenose agencije, zaključena istraga francuskih institucija koje traju od 2015.

Poreski istražitelji zaključili su da Google nije ispunio svoje poreske obaveze jer nije prijavio poslovanje u Francuskoj.

Francuska ministarka pravosuđa i ministar za budžet utvrdili su da je konačno riješen spor s Google-om kroz pregovore o nagodbi koji su trajali godinu dana.

Google inače svoje poslovanje u Evropi vodi preko svoje kompanije registrovane u Irskoj, gdje plaća porez na dobit po stopi od 12,5 odsto. U pitanju je uobičajena praksa multinacionalnih kompanija koje svoje poslovanje u Evropi registruju preko jedne od članica Evropske unije i gde po pravilu plaćaju najniži porez.

Takvo poslovanje neprihvatljivo je članicama EU. Iz Evropske komisije su najavili uvođenje tzv. digitalnog poreza od tri odsto na dobit multinacionalnim digitalnim kompanijama koje posluju u Evropi, a uglavnom su iz SAD i dijelom iz Kine.

Francuska je u julu je uvela porez od tri odsto tehnološkim divovima poput Facebooka i Amazona.