Prodaja vila u tri rizorta: Kupci za nekretnine dali preko 732 miliona eura

Podijeli

Prodajom nekretnina u luksuznim turističkim naseljima Luštica Bay, Porto Montenegro i Portonovi, kompanije koje upravljaju ovim rizortima Luštica development, Adriatic Marinas i Azmont investments su do sada ostvarile prihod od 732,17 miliona eura, pokazuju podaci Poreske uprave.

“Kompanije koje obavljaju djelatnost u kompleksima Porto Montenegro i Luštica Bay u Tivtu su kroz poreske prijave dostavljene PU prijavile ukupne prihode u iznosu od 729,4 miliona eura, a po tom osnovu uplaćene su obaveze po osnovu poreza na dodatu vrijednost od 11,06 miliona eura, po stopi od 17, 19 i 21 procenat u zavisnosti od perioda obračuna”, kazali su Pobjedi iz PU.

Oni su istakli da se PDV prijavljuje u zbirnom iznosu bez obzira na vrstu proizvoda ili usluga čiji je promet izvršen, te u tom smislu nije moguće izdvojiti podatak o PDV-u, koji je naplaćen isključivo po osnovu prometa novoizgrađenih nepokretnosti od strane predmetnih obveznika.

“Područnoj jedinici PU u Herceg Novom do kraja avgusta dostavljeno je pet ugovora o kupoprodaji u vezi prodaje novoizgrađenih objekata u kompleksu Portonovi u Kumboru”, saopšteno je iz PU.

Ukupna vrijednost ovih pet ugovora 2,77 miliona eura. Predstavnici PU su precizirali da su od toga dva ugovora iz 2016. godine i to na iznose od 424.830 i 392.700 eura. Dva ugovora su PU dostavljena 2018. godine i bila su vrijedna 330.000 i 695.000 eura, dok je ugovor na iznos od 931.000 eura dostavljen ove godine.

Po osnovu ovih pet kupoprodajnih ugovora uplaćene su obaveze po osnovu PDV-a u iznosu od 470.000 eura po stopi od 19 i 21 procenat u zavisnosti od perioda obračuna.

Porez

Iz PU su objasnili da je poreski tretman prometa nepokretnosti koje se nalaze u okviru elitnih turstičkih naselja u potpunosti isti kao tretman prometa nepokretnosti na bilo kojoj drugoj lokaciji na teritoriji cjelokupne države, a u skladu sa važećom pravnom regulativom.

“To znači da prvi promet nepokretnosti, odnosno promet novoizgrađenih nepokretnosti, podliježe oporezivanju porezom na dodatu vrijednosti, dok se svaki naredni promet oporezuje porezom na promet nepokretnosti”, kazali su predstavnici PU.

Oni su podsjetili da je stopa PDV-a po kojoj se oporezuje promet novoizgrađenih nepokretnosti, u skladu sa Zakonom o PDV-u 21 odsto, a iznos poreza uračunat je u cijenu nepokretnosti koju plaća kupac.

“S druge strane, porez na promet nepokretnosti, u skladu sa Zakonom o porezu na pmet nepokretnosti, plaća se za svaki naredni promet po stopi od tri procenta od poreske osnovice, koja predstavlja tržišnu vrijednost nepokretnosti u momentu njenog sticanja, a porez je dužan prijaviti i platiti kupac, odnosno sticalac nepokretnosti”, saopštili su iz PU.

Iz kompanija koje upravljaju najluksuznijim rizortima Pobjedi je krajem avgusta saopšteno da je ove godine zabilježena bolja prodaja stanova i vila u najprestižnijim crnogorskim turističkim naseljima Porto Montenegru, Luštici Bay i Portonovom.

Cijene

Predstavnici kompanija naveli su ranije da se cijene tih nekretnina kreću od nekoliko stotina hiljada eura, pa sve do 15 miliona eura, koliko se kreću cijene brendiranih One&Only vila sa privatnim plažama u rizortu Portonovi, od kojih je nekoliko već pod rezervacijama.

Turističko naselje Porto Montenegro izgrađeno je na mjestu nekadašnjeg vojnog brodogradilišta Arsenal, koje je iznajmljeno 2007. na 90 godina. To naselje je 2016. godine postalo je vlasništvo investicione korporacije Vlade Dubaija.

Iz kompanije Adriatik marinas, koja upravlja ovim rizortom su ranije saopštili da ovo turističko naselje u ponudi ima stanove različitih kategorija, od studio apartmana do penthausa. Iz Adriatik marinasa su ranije precizirali da se cijena studio apartmana kreće od 269.625 do 283.625 eura, jednosobni su od 281.625 do 611.225 eura, dok trosobni apartman košta nešto više od milion eura.

Turističkim naseljem Luštica Bay upravlja tivatska kompanija Luštica divelopment, koja je podružnica švajcarske kompanije Oraskom divelopment holding. U oktobru 2009. godine predstavnici Vlade, opštine Tivat i kompanije Oraskom potpisali su ugovor o prodaji 90 odsto akcija preduzeća Luštica divelopment i valorizaciji sedam miliona kvadrata poluostrva Luštica.

Predstavnici ove kompanije naveli su krajem avgusta da su prodali blizu 300 nekretnina u okviru ovog turističkog projekta, kao i da je oko 90 odsto stanova u novoizgrađenom Marina naselju prodato. Oni su dodali da Marina naselje nudi i porodične kuće i vile, a za prodaju je preostalo manje od deset raspoloživih jedinica ovog tipa. Cijene porodičnih vila se kreću od 850.000 eura za porodične kuće i oko dva miliona eura za luksuzne Azara vile.

Iz hercegnovskog Azmont investmentsa su nedavno saopštili da se cijena stanova u Portonovom kreće od 350.000 eura, pa do 15 miliona, koliko se kreću cijene pojedinih brendiranih One&Only vila sa privatnim plažama. Kada je 2012. godine ova kompanija sa azerbejdžanskim kapitalom ušla na crnogorsko tržište, njena ugovorna obaveza bila je da u rizort uloži 52 miliona eura u prve četiri godine, odnosno 258 miliona eura za osam godina.

Ranije je saopšteno da je zaključno sa junom ove godine u razvoj Portonovog investitor uložio 469 miliona eura, dok će kako je najavljeno ukupna investicija po završetku svih radova iznositi blizu milijardu eu.