Perast

Crnogorski turizam jedini u Evropi zabilježio dvocifren rast, Island potonuo

Podijeli

EVropski turizam u trećem kvartalu ostao je u plusu, iako sa sporijim rastom u odnosu na prethodne dvije godine, pokazalo je tromjesečni izvještaj Evropske komisije za putovanja (ETC) “Evropski turizam – trendovi i perspektive”.

U trećem kvartalu ostvaren je rast od 3 do 4 odsto na razini Europe, uz pozitivan izuzetak Crne Gore koja je zadržala dvocifren rast od čak 18 odsto, zahvaljujući većem prometu iz Zapadne Europe, dok je najveći gubitnik ove godine Island, čiji se minus od 14 odsto pripisuje jakoj kruni i kolapsu Wow Aira.

Hrvatska, kako piše Poslovni dnevnik, se sa svojih 4,5 odsto rasta u dolascima i skoro dva posto u noćenjima gotovo pa uklapa u evropski prosjek, od kojeg najznačajnije odskače kad je u pitanju kinesko tržište, s kojeg bilježi dvocifren rast.

Evropa i dalje generalno odolijeva svim izazovima, od zrelosti tržišta i velike rastuće konkurencije regiona Azije i Pacifika do brexita i usporavanja ekonomskog rasta, što pokazuje zrelost tržišta. Takođe, iako se turistički promet uglavnom generiše interno unutar regiona Europe, i dalje bilježi rast dalekih tržišta, američkog i kineskog u najvećoj mjeri.

Evropa bilježi značajan rast prometa s američkog tržišta, pogotovo kad su u pitanju Turska, Grčka i Kipar.

Zbog slabljenja tržišta rada i dospijevanja kredita koji su se dizali u prošlosti, u Rusiji je pala potrošnja, što se osjeti i u turističkom prometu. Najveći porast s ruskog tržišta ove godine su imale Turska, a slijede Holandija, Belgija i Crna Gora, dok je Velika Britanija do juna imala pad od gotovo 40 odsto u odnosu na lani.

U ETC smatraju da bi evropske destinacije umjesto stalne gladi za rastom trebalo da razvijaju mjere i rješenja za održivost turizma, kako bi podigli kvalitet i prihode.

“To iziskuje redovne analize uticaja turizma na ekonomiju, okolinu i lokalne zajednice. ETC vjeruje da su saradnja između privatnog i javnog sektora na evropskom, nacionalnom i lokalnom nivou, ključne u tom procesu”, izjavio je izvršni direktor udruženja Eduardo Santander.

Crna Gora među 10 zemalja na svijetu kojima “overturizam” najviše prijeti