Mercator ostvario 6,2 miliona eura čiste dobiti

Podijeli

Mercator grupa je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila 6,21 miliona eura čiste dobiti, što je 30,3 posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Rezultati, međutim, zbog vanrednih događaja nijesu uporedivi – bez njih bi dobit bila 9,56 miliona veća nego u istom periodu prošle godine, saopštili su iz kompanije.

Kako su saopštili iz Mercatora, neto dobit Grupe nije uporediva zbog uvođenja novog standarda ove godine i ostvarene dobiti od prošlogodišnje prodaje trgovačkog centra u Beogradu i zemljišta u Srbiji.

Prihodi od prodaje Grupe porasli su za 1,6 posto, na 1,64 milijarde eura, a društva za 5,6 posto, na 929 miliona eura. Istovremeno je matična kompanija povećala neto dobit za 7,6 posto, na 15,65 miliona eura.

Prema navodima uprave najvećeg slovenačkog trgovca, Grupa Mercator, koja broji 19.800 zaposlenih, uspješno je nastavila da ostvaruje ciljeve svoje poslovne strategije i sprovodi finansijsko i poslovno restrukturiranje, istovremeno ostvarujući ključne ciljeve u vezi sa zaduženosti i značajno poboljšavajući strukturu ročnosti finansijskih obaveza.

Neto finansijski dug u odnosu na sito razdoblje lani smanjen je za 18,1% ili 139,4 miliona na 629,2 miliona. Istovremeno s razduživanjem, Grupa nastavlja najveće ulaganje u istoriji, izgradnju novog logističkog i distribucijskog centra u Ljubljani.

“Jasna strategija kojom Mercator naglašava saradnju s lokalnim i regionalnim dobavljačima, nove komercijalne platforme i novi, inovativni trgovinski koncepti koji se fokusiraju na prikladne formate trgovina, povećavaju konkurentnost Mercatora i očito daju dobre poslovne rezultate”, naglasio je predsjednik Uprave Tomislav Čizmić.

Najvažnija tržišta poslovanja Grupe su Slovenija i Srbija. U Sloveniji je Grupa u prvih devet mjeseci ostvarila 57,3 posto ukupnog prihoda od prodaje, a na srpskom tržištu 31,1 posto.

U Crnoj Gori Mercator gazuduje lancem marketa IDEA, koji je ostvario 5,6 posto ukupnih prihoda, 5,1 posto u BiH i 0,9 posto u Hrvatskoj.

Iz Mercatora najavljuju da će i dalje prodavati komercijalno nepotrebnu imovinu na svim svojim tržištima.

Iz kompanije najavljuju da će i dalje prodavati komercijalno nepotrebnu imovinu na svim svojim tržištima.

Agrokor je s 69,57-odstotnim ujdleom Mercatorov najveći dioničar. Među ostalim su dioničari s fiducijarnim računima Clearstream banking ili ruska Sberbank s 18,54-odstotnim udjelom, OTP banka s 6,74-odstotnim udjelom i Addiko Bank s 2,84-odstotnim udjelom.