TANAP pušten u rad, gas iz Azerbejdžana kreće ka Evropi

Podijeli

Svečanom ceremonijom u Ipsali, na tursko-grčkoj granici, Trans-anadolijski gasovod (TANAP), najduži dio Južnog gasnog koridora, zvanično je povezan s Evropom, čime počinje isporuka gasa iz Azerbejdžana Evropi.

“Ovim projektom potvrdili smo svoju volju i namjeru da bogatstva koja imamo damo na korist našim građanima, svim narodima regiona ali i čitavom čovječanstvu. S TANAP-om, osim što smo željeli da osiguramo energetske potrebe naše zemlje, imali smo cilj i da doprinesemo sigurnosti snabdijevanja energijom Evrope”, rekao je tuski predsjednik Taip Erdogan.

Napomenuo je kako je uspješno okrunjen jedan zajednički posao na kojem su s velikim strpljenjem 7,5 godina zajednički radili Turska, Azerbejdžan i Gruzija.

:Prije svega, TANAP se preko Azerbejdžana, Gruzije i Turske povezuje na TAP (Trans-jadranski plinovod). Tu će svakako imati koristi i zemlje Bugarska, Grčka, Sjeverna Makedonija, Albanija, Srbija, BiH. Dok poduzimamo sve te korake, želim da naglasim da je ovo regionalni projekat, a posebno naglašavam i to da je, prije svega, projekat mira”, prenose mediji Erdoganove poruke.

Erdogan je izjavio i da će gasovod Turski tok biti pušten 8. januara.

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev kazao je prije svega kako je povezivanje TANAP-a s Evropom istorijski dan.

“Ovaj projekat će uspostaviti mostove između zemalja, donijeti saradnju, zapošljavanje, kao i dugoročne sporazume, rekao je Aliyev.

Dodao je da je TANAP projekat međunarodne saradnje koji spaja sedam zemalja.

Ceremoniji su prisustvovali i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović kao i predsjednica skupštine Srbije Maja Gojković.