Savjet: Kako da šifre na internetu učinite neprobojnim

Podijeli

Jedna riječ u lozinki kojom štitite svoje korisničke naloge nije dovoljna – vrijeme je da počnete koristiti izraze s više riječi.

Snaga lozinke ključna je za vašu sigurnost i zaštitu privatnosti online. Ogromna većina hakovanja rezultat su phishinga, postupka tokom kojeg hakeri pokušavaju da pogode vašu lozinku na osnovu podataka koje su izvukli iz poruka, korisničkih profila i drugih javno dostupnih podataka. Često su u tome uspješni, uglavnom zbog ljudske greške koju je razmjerno lako i jednostavno spriječiti.

Hakeri su sve vještiji i u praćenju i razmjeni ukradenih lozinki, zbog čega je preventiva važnija nego ikad prije.

Evo nekoliko savjeta kako im možete otežati posao:

Lozinka više nije dovoljna, naročito ako se sastoji od samo jedne riječi. Trebalo bi da smislite izraz sastavljen od nekoliko riječi i znakova. Što je duži i komplikovaniji, to bolje. Četiri riječi su minimum, pet bi bilo odlično.

I da, možete koristiti razmake u lozinkama. Facebook, Google i drugi veliki internetski servisi prihvataju ih bez problema.

Zašto su izrazi bolji od pojedinih riječi? Zato što lozinke čine nasumičnijima, pa ih je teže pogoditi. Ali, ujedno ih je i lakše zapamtiti nego seriju nasumičnih slova, brojki i znakova.

No, čak i ako koristite izraze iznimno je važno mijenjati ih redovno i ne koristiti iste na različitim servisima i korisničkim računima, piše Business Insider a prenosi Tportal.