Najbogatiji Hrvat otkrio svoju najveću grešku: Pravo vrijeme za promjene je onda kada vam ide dobro

Podijeli

Poslije rata nije bilo smokija i potrošili smo mnogo vremena i novca u pokušaju da osvojimo Flips. Zatim, 2006. kupili smo u Njemačkoj fabriku sportskog napitka, ali nijesmo umjeli da upravljamo i prešišali su nas mnogi startapovi. Potom u periodu od 2012 do 2013. smo ušli u crveno. Prodali smo taj biznis prije dvije godine, a posljednji dio prošle”, otkrio je predsjednik Uprave regionalne Atlantic Grupe Emil Tedeski, koji u susjednoj zemlji važi za najbogatijeg građanina.

On je na Samitu privrednih lidera regiona, koji u Beogradu organizuju NIN i In Store, rekao da bi kao kompanija mnogo uštedjeli da su “to uradili prije četiri godine”.

“Ipak u globalu smo u plusu posmatrajući uspjehe i neuspjehe, ako ne za neku evroligu onda za solidan eurokup”, ocijenio je Tedeski, prenosi Blic.

On je rekao da već sada u svijetu biznisa postoji nešto kao u sportu – “Aba liga regionalna, jer su i Delta i MK Grupa i Fortenova i Atlantik neka vrsta Aba lige”.

“Na primjeru Atlantic grupe, mi vidimo jedno logično ukrupnjavanje, jer su pojedinačna tržišta bivše Jugoslavije izuzetno mala. Da li možemo da napravimo novi sistem? To je pitanje i za regulatore. Prostora ima. Bili smo svjedoci razgovora Miškovića, Todorića i Merkatora. Zašto bismo ostali u nacionalnim granicama, u regionu, zašto tu ne uključiti i Italiju, Austriju, Njemačku…”, rekao je Tedeski.

Prema njegovim riječima, biznis je sigurno taj koji je nakon “groznog rata devedesetih prvi pružio ruku međusobnoj saradnji, zatim i sport i kultura, pa na kraju i politika”.

“Moguće je stvoriti sistem nesmetanog kretanja i ljudi i kapitala i robe”, ocijenio je i dodao da “prizivati neku super kompaniju gdje će vlasnici biti prepoznati pasošima, nije potrebno, ali da prostora za kreiranje većeg sistema ima”.

Tedeski je istakao da su različite kategorije biti vlasnik i biti odgovoran, jer kako je dodao, neko je naslijedio a neko izgradio.

“Neko smatra – ja sam vlasnik i imam neograničena prava, to nije tačno! Nije jedan primjer gdje vlasnik potkrada sopstvenu kompaniju, jer lijevi vlasnički i desni kompanijski džep nije isto. Imam prijatelja koji je izuzetno uspješan švedski preduzetnik, upravlja s pet milijardi eura i ima četiri sina. Rekao mi je da mu je prvi cilj da od njih stvori odgovorne upravljače. Da li će neko ući u strukturu, vidjeće se kasnije”, objasnio je Tedeski.

Kako je rekao, postoji kategorija odgovornih i neodgovornih lidera.

“Neko smatra stvorio sam bogatstvo mogu ga i uništiti – o ne, nije tako. Nečija egzistencija zavisi od toga. Nezavisno od forme kompanije, postoje određena pravila i način nasljeđivanja”, istakao je Tedeski.

Prvo pravilo je, kako je ocijenio, meritokratija, napredak pomoću znanja – u cijeli proces je uključeno puno stejkholdera, nije samo pitanje djece.

Dodao je da kada donose odluku kojim pravcem krenuti, da je i odluka da ostanu u mjestu validna.

“Kada prodate jednu fintu 5 puta, 6. put vas protivnik pročita. Zato smatram da su naš najveći protivnik za budućnost uspjesi iz prošlosti. Mislim da je pravo vrijeme za mijenjati ona kada vam ide dobro”, ocijenio je Tedeski.