Šta kupci stvarno misle o vašem novom proizvodu – Neuromarketing nudi odgovore

Podijeli

Klasična marketinška istraživanja polako odlaze u prošlost, budući da su marketinški magovi osmislili novi način kako da provjere šta njihovi potrošači žele i osjećaju. Neuromarketing, zasnovan na istraživanju mozga i toga šta korisnici stvarno misle o određenom proizvodu, a da toga nisu ni svjesni, postaje glavni adut agencija kako u svijetu tako i u Srbiji, piše eKapija.

Na četvrtoj po redu konferenciji Future is now, održanoj u petak, 6. decembra u Beogradu, dr Nikolaos Dimitriadis, stručnjak za neuronauku u marketingu i HR-u i direktor kompanije Trizma Neuro, je na predavanju na temu NeuroMARKETING & NeuroHR, govorio o značaju ove oblasti.

Ono čime se Nikolaos Dimitriadis, bavi jeste kako naše emocije pokreću ponašanje. Naime, emotivne i nesvjesne reakcije kupaca ili potencijalnih potrošača na određen proizvod ili reklamu, otkrivaju mnogo više od onoga što o njima zaista “misle”.

Klasičan marketing i “hrpa” informacija više nijesu dovoljni za marketinške agencije, kaže Dimitriadis i ističe da je predvidivost potrošača ono čemu marketari teže, a bez neuromarketinga ne uspijevaju da ostvare.

“Danas 81% izvršnih direktora ne vjeruje marketarima. Zašto im ne vjeruju: jer nemaju predvidive i sigurne informacije i podatke. Međutim, problem se ne rješava ni kad imamo ‘big data’, jer i pored toga, svi ti podaci ne pomažu da se razumiju ljudi. Dakle, čovjek je dalje potreban”, kaže Dimitriadis.

Možemo li predvideti ponašanje ljudi?

Današnje marketinške agencije imaju problem sa ljudskom nepredvidivošću, te često kampanje, reklame i proizvodi ne dobiju uspjeh kojem su se kompanije nadale. Ali, kako kako je istakao Dimitriadis, “neuro” dodaje naučnu preciznost marketinškim istraživanjima.

“Ako znate šta su stimulansi kada uđete na društvene mreže ili kada kliknete na neku reklamu, onda možete razumjeti šta su korisnikove potrebe, želje i osjećanja. Korisnici često za određene stvari kažu da su im nebitne, da ne mare i da na njih ne ostavljaju utisak. Ali ipak nije tako. Mozak nije više ‘black box’. Jedna agencija je prije objavljivanja kampanje, željela da ispita kako će ljudi reagovati na njihove poruke prije puštanja u javnost. Nakon ispitivanja korisnika, predvidivost rezultata kampanje bila je 85%”, kaže Dimitriadis.

Mozak i ponašanje

Istraživanja koja sprovode dr Nikolaos sa svojim timom u kompaniji baziraju se na prikazivanju različitih proizvoda i mjerenju kako njihov mozak reaguje.

“To radimo tako što prikazujemo određene poruke i proizvode. Korisnike povežemo na encefalogram i ispitujemo njihove reakcije i osjećanja. Tako možemo vidjeti da li će kampanja, proizvod, usluga biti uspješna i donijeti rezultat ili neće. Neuromarketing vam daje tačna mjerenja”, zaključio je Dimitriadis.

O konferenciji

Future is NOW, do sada najveći IT i biznis premium događaj posvećen korporativnim inovacijama i IT trendovima koji doprinose razvoju poslovanja, održan je u Beogradu od 2. do 6. decembra.

Događaj je namijenjen biznis developerima, inovacionim menadžerima, HR i marketing profesionalcima iz različitih kompanija, generalnim direktorima, top menadžmentu, kao i mladim IT profesionalcima, navodi se u saopštenju.

Za razliku od prethodnih godina, od 2. do 5. decembra održana su i četiri manja premium pre-eventa, koji su okupila stručnjake iz posebnih oblasti, kako bi razmijenili iskustva u neformalnijoj atmosferi.