Gubici električne energije veći od plana, Vlada traži akciju EPCG-a i CEDIS-a

Podijeli

Vlada Crne Gore je od svojih kompanija, Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) i Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) zatražila da naredne godine spuste gubitke na distributivnoj mreži, uz napomenu da su ti gubici i 2018. i 2019. bili veći od planiranih.

U okviru neophodnih mjera za realizaciju Energetskog bilansa, Vlada je zatražila da EPCG i CEDIS “dosljedno sprovedu aktivnosti iz Strategije smanjenja gubitaka električne energije na distributivnoj mreži do nivoa od 12.1%”.

U 2018. godini ti gubici su planirani na 333,0 GWh, dok je ostvareno 368,0 GWh. U 2019. godini procjena ostvarenja gubitaka iznosi 359,8 GWh, dok je planom bilo predviđeno 334,00 GWh.

Gubici u distributivnoj mreži planirani su u iznosu od 329,8 GWh za 2020. godinu i čine 12,1% bruto distributivne potrošnje.

Gubici u prenosnoj mreži su planirani u iznosu od 194,6 GWh.

“Ovo je plan cjelokupnih gubitaka na prenosnoj mreži i značajno je veći u odnosu na prethodne godine, prvenstveno zbog planiranog većeg tranzita električne energije, koji će biti uslovljen puštnjem u rad HVDC podmorskog kabla između Crne Gore i Italije. Ostvareni gubici u prenosnoj mreži u 2018. godini su za 3,05% veći od planiranih, dok je planirano ostvarenje istih u 2019. godini na nivou plana”, navodi se u Energetskom bilansu koji je Vlada usvojila.

Obaveza EPCG je da vrši stalno praćenje i analizu stanja, kako bi se u slučaju većih poremećaja omogućila pravovremena i uspješna intervencija, a sve u cilju obezbjeđenja što sigurnijeg funkcionisanja EES, odnosno što sigurnijeg snabdijevanja potrošača kvalitetnom električnom energijom.