Slijedi li još jedno veliko spajanje banaka: Kupi li Komercijalnu, NLB će biti još veća na crnogorskom tržištu

Podijeli

Nova Ljubljanska banka d.d. Ljubljana (NBL) dala je najbolju ponudu za kupovinu akcija Komercijalne banke a.d. Beograd koje su u neposrednom vlasništvu Republike Srbije, saopštilo je Ministarstvo finansija Srbije.

Obje banke posluju i u Crnoj Gori, kroz svoje ćerke firme, tako da, ako se proces pregovora uspješno završi, slijedi još jedno veliko spajanje na bankarskom tržištu. Ranije ove godine, Crnogorska komercijalna banka kupila je Societe Generale banku Montenegro, koja će do konačnog spajanja do kraja 2020. poslovati pod nazivom Podgorička banka.

NLB banka u Crnoj Gori je veoma uspješna. Tokom devet mjeseci ove godine ostvarila je neto profit od 8,51 milion eura i po uspjehu je treća, odmah nakon Erste banke i CKB-a. I Komercijalna banka pozitivno posluje i u periodu od januara do septembra 2019. ostvarila je neto dobit od 863.000 eura.

NLB, prema finansijskom izvještaju za 2018, prosječno je zapošljavala 306 zaposlenih, dok je Komercijalna u istom razdoblju na svom platnom spisku imala 140 radnika.

Spoje li se, NLB banka u Crnoj Gori bi ojačala svoju poziciju na crnogorskom bankarskom tržištu, po aktivi i ostalim parametrima poslovanja. Ovo spajanje bi dovelo do dalje konsolidacije bankarskog tržišta ali i dodatnog smanjenja zaposlenih u sektoru. Procjene su da će broj zaposlenih u bankarstvu, usljed stečajeva u Atlas i IBM banci, kao i spajanju CKB-a i Podgoričke banke, do kraja naredne godine biti smanjen za čak 400.

Inače, odluku o proglašenju NLB-ove ponude kao najbolje u tenderu za Komercijalnu banku donijela je tenderska komisija Ministarstva finansija koja je, zajedno sa finansijskim savjetnikom, pregledala i ocijenila dostavljene ponude radi rangiranja obavezujućih ponuda u tenderskom postupku prodaje.

NBL, “kao podnosilac najbolje rangirane ponude, pozvana je da, u skladu sa članom 28. Uredbe o načinu i postupku prodaje banaka koje su u vlasništvu Republike Srbije, pristupi pregovorima radi zaključenja ugovora o kupoprodaji”, kaže se u saopštenju Ministarstva finansija.