EBRD odobrio 24 miliona eura za vodovode u primorskim opštinama

Podijeli

Skoro 70.000 ljudi iz tri opštine i dvije stambene oblasti na crnogorskoj obali će uživati u boljem vodosnabdijevanju zahvaljujući kreditu u vrijednosti od 24 miliona eura koji je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) obezbijedila za unapređenje regionalne vodovodne mreže, saopšteno je iz te institucije sa sjedištem u Londonu.

“Finansiranje uključuje kredit od 12 miliona eura za izgradnju vodovoda u Herceg Novom i drugog cjevovoda od Budve do Tivta i Kotora. Ovaj vodovod će obezbijediti adekvatno i pouzdano snabdijevanje vodom koje ujedno predstavlja i preduslov za dalji rast turizma u primorskim područjima. Drugi dio obuhvata kredit od 12 miliona eura za finansiranje izgradnje nove sekundarne vodovodne mreže i kanalizacione infrastrukture u prigradskim naseljima Bara, mjestima Dobra Voda i Veliki Pijesak”, precizirali su u saopštenju.

Ovo će, kako su dodali, obezbijediti pitku vodu i infrastrukturu za otpadne vode naseljima koja trenutno nijesu povezana na vodovodnu mrežu.

“Crna Gora doživljava sve veću potražnju za snabdijevanjem vodom, koja je rezultat razvoja turizma. Imajući u vidu značaj sektora za ekonomiju zemlje, obezbjeđivanje sigurnog i neprekidnog snabdijevanje za primorski region je prioritet. Razvoj vodosnabdijevanja koje ne zavisi od klimatskih uslova i poboljšanje infrastrukture za tretman otpadnih voda će smanjiti uticaj neprečišćenih otpadnih voda na lokalne vodoizvorišta”, navodi se u saopštenju.

Ova investicija podržava opredjeljenje države da krene ka “zelenijoj” i održivijoj ekonomiji u skladu sa EBRD pristupom – Tranzicija ka zelenoj ekonomiji (GET).

Tehnička podrška za razvoj energetske efikasnosti kod projekata obnovljive energije u Crnoj Gori je obezbijedjena od strane Vlade Austrije. EBRD je vodeći institucionalni investitor u Crnoj Gori i do sada je podržala preko 63 projekta sa kumulativnim obimom poslovanja od oko 578 miliona eura za investicije vrijednosti preko 1 milijarde, zaključili su iz EBRD-a.