Imaju milione ali ne žele da ih ostave svojoj djeci: “Već imaju lagodan život, ogroman novac im neće učiniti uslugu”

Podijeli

Mnogi biznismeni, milijarederi i poznate ličnosti ostavljaju testamentom novac i sve što posjeduju svojoj deci. Međutim, ima i onih koji ne misle da je ostavljanje novca u rukama djece najbolja ideja.

Business Insider je izdvojio nekoliko takvih ličnosti, prenosi B92.

Najdžela Loson

Britanska kulinarska voditeljka i novinarka, koja je unijela revoluciju u pripremanje hrane i izdala tri knjige o kuvanju, može da se pohvali bogatstvom vrijednim oko 15 miliona dolara. Ima dvoje odrasle djece iz prvog braka i otvoreno je govorila o tome da im neće ostaviti svoj novac.

“Sigurna sam da moja djeca ne bi trebalo da imaju finanijsku sigurnost. Ljude uništi to što znaju da ne moraju da zarađuju novac”, rekla je ona jednom prilikom.

Gordon Remzi

Vlasnik lanca od 40 restorana širom svijeta Gordon Remzi jedno je od najvećih imena u britanskoj restoranskoj industriji. On je poznat po kulinarskim televizijskim emisijama kao što su “Paklena kuhinja” i “Master Chef”. Njegovo bogatstvo se procjenjuje na 63 miliona dolara, ali ono nije namijenjeno njegovoj djeci, kojih ima petoro i koja se i dalje voze u ekonomskoj klasi, dok on sa ženom Tanom avionom leti u prvoj klasi.

“To radim da ih ne bih razmazio. S Tanom sam se dogovorio da djeca dobiju 25 odsto našeg novca. Ja sam zaradio to bogatstvo i imao sam sreće pa poštujem sve što danas posjedujem”, objasnio je on.

Ešton Kučer

Kučer, čije se bogatstvo procjenjuje na 200 miliona dolara, izjavio je nedavno da on i njegova supruga Mila Kunis ne odvajaju novac u fondove za svoju djecu. On tvrdi da želi da podrži djecu u pokretanju sopstvenog biznisa, ali da ona neće imati poseban tretman.

“Moja djeca žive veoma lagodnim životom, a da toga nijesu ni svjesni”, rekao je Kučer jednom prilikom.

Sting

Poznati britanski muzičar Sting, koji ima šestoro djece, odlučio je da svojim potomcima uskrati svoje bogatstvo koje se procjenjuje na 300 miliona dolara.

“Rekao sam da im neće ostati mnogo novca jer ga moja supruga i ja trošimo. Imamo mnogo obaveza i dajemo novac za sve što iskrsne. Ne želim da im ostavim novac u fondovima jer će to biti omča oko njihovog vrata. Oni moraju da rade. To sva moja djeca znaju i rijetko kad me pitaju za bilo šta, što ja veoma poštujem”, objasnio je on.

Elton Džon

Njegovo bogatstvo procjenjuje se na oko 450 miliona, a on i njegov suprug imaju dva sina – Zakarija i Elajdžu – i ne žele da ih razmaze novcem.

“Dječaci su živjeli nevjerovatnim životom, oni nijesu kao ostala djeca i ja se ne pretvaram da je tako. Potrebno je imati dodir sa stvarnošću, poštovanje prema novcu i poslu”, izjavio je Elton.

Ostaviće im ipak toliko za život – kuću, automobil i dovoljno novca za osnovne životne potrebe.

Džordž Lukas

Tvorac serijala filmova “Ratovi zvezda” najviše novca zaradio je 2012. godine kada je prodao franšizu kompaniji Disney za 4,05 milijardi dolara, pa se sada njegovo bogatstvo procjenjuje na 6,4 milijarde dolara. On ima četvoro djece – jednu ćerku je usvojio u prvom braku, dvoje je usvojio sam, i jednu ćerku je dobio sa suprugom Melodi Hobson 2013. godine. Njegov portparol tvrdi da će Lukasov novac biti uložen u brojne edukativne dobrotovorne projekte.

Majkl Blumberg

Osim što je jedan od kandidata na predsjedničkim izborima u SAD 2020. godine Blumberg je i osnivač i izvršni direktor softverske i medijske kompanije “Bloomberg L.P.” i 14. je najbogatija osoba na svijetu. Većinu svog novca uložio je u dobrotovnu organizaciju “Bloomberg Philantrophy”. Ima dvije ćerke Georginu i Emu koje obje rade za dobrotovorne organizacije.

Mark Zakerberg

Osnivač Facebooka, čije se bogatstvo procjenjuje na 72 milijarde dolara, dobio je 2015. godine sa suprugom Prisilom ćerku Maks i odmah po njenom rođenju otkrio je da će 99 odsto svog bogatstva dati u dobrotovrne svrhe jer “želi da ona odraste u boljem svijetu” i zato ima “moralnu odgovornost prema svoj djeci narednih generacija”.

Bil Gejts

I on planira da većinu svog bogatstva od 113 milijardi dolara pokloniti u dobrotvorne svrhe. On i njegova supruga Melinda posjeduju najveću dobrotvornu organizaciju na svijetu – Fondacija Bila i Melinde Gejts – koja pomaže ljudima da vode “zdrave i produktivne živote”. Imaju troje djece koji tvrde da su srećni što neće nasljediti očevo bogatstvo. On će svakome od njih ostaviti po 10 miliona dolara, što je sveukupno manje od jedan odsto svega što posjeduje.

“Ako djeci ostavim ogromnu količinu novca, neću im učiniti uslugu”, uvjeren je Gejts.