Realni problemi Crne Gore: U Njemačku do sada otišlo skoro 1.000 medicinskih radnika

Podijeli

Sindikat doktora medicine objavio je da je tokom 2019. godine u Njemačku otišao 101 zdravstveni radnik iz Crne Gore. Prema podacima Federalne agancije za zapošljavanje Njemačke, trenutno u toj državi rade čak 993 medicinska radnika iz Crne Gore, piše Dan.

Predsjednica Sindikata doktora medicine Milena Popović Samardžić kazala za Dan da je to samo početak velikog problema sa kojim će se suočiti zdravstveni sistem Crne Gore, jer je to očekivana reakcija i odgovor na politiku Vlade prema ljekarima i medicinskim radnicima.

“Ovo su alarmantni podaci i ako se nešto hitno ne preduzme, naše građane uskoro neće imati ko da liječi. Smatram da će tome umnogome doprinijeti i novi zakon u Njemačkoj, koji će na snagu stupiti 1. marta 2020. godine, a reguliše useljavanje stručne radne snage van zemalja Evropske unije”, ističe ona.

Prema tom zakonu, pojašnjava, više se neće primjenjivati pravilo da prednost pri zapošljavanju ima državljanin Njemačke ili neke druge zemlje Evropske unije.

“Ukida se i lista tzv. deficitarnih zanimanja, pa će se sve grupe zaposlenih tretirati na isti način. Blizu dvadesetak kolega sa kojima smo u kontaktu već se pripremaju za odlazak u Njemačku. Neki su čak u završnoj fazi sređivanja potrebnih papira, dok su drugi u procesu intenzivnog učenja njemačkog jezika. Nemamo uvid u planove svih 1.700 doktora, ali naš utisak je da Crnoj Gori prijeti ozbiljan odliv ljekarskog kadra. Posledice tog trenda će biti veoma ozbiljne. Ko bude imao novca, liječiće se u inostranstvu. Plašimo se da će javno zdravstvo biti toliko urušeno da ćemo žaliti i za ovim vremenima”, dodala je Popović Samardžić.

Ona smatra da država ne preduzima dovoljno mjera kako bi poboljšala položaj zdravstvenih radnika.

“Javni zdravstveni sistem očigledno nije na listi prioriteta ove vlade iako je unapređenje javnog zdravstva jedan od ključnih interesa crnogorskih građana. Povećanje od devet odsto je povećanje od 50 do 80 eura. Svaki doktor medicine trebalo bi da ima minimalnu platu 850 eura, umjesto današnjih 550, specijalisti ne bi trebalo da imaju nižu osnovnu platu od 1.100 eura, a supspecijalisti od 1.200 eura”, naglasila je Popović Samardžić.