Dubai dobija novi najviši hotel na svijetu

Podijeli

Godine 2018. 356 metara visok hotel Gevora u Dubaiju uvršten je u Guinnessovu knjigu rekorda kao najviši hotel na svijetu. Ali vladavina Gevorea biće kratkotrajna. Zgradu na 75 spratova uskoro će zasjeniti vitkiji stakleni toranj koji se gradi u bogatom obalnom susjedstvu Dubaija.

Kako su saopštili iz građevinske kompanije The First Group, Ciel Tower će biti visok 360,4 metra i imaće 1.042 soba i apartmana raspoređenih na 82 sprata.

Za dizajn je odgovoran biro za arhitekturu NORR, koji potpisuje možda najprepoznatljiviji hotel u Dubajiu Atlantis, Palm.

Ciel Tower će imati staklenu posmatračku platformu koja će pružiti 360-stepeni pogled na grad. Posjetioci će uživati i ​​u panoramskom pogledu s hotelskog bazena na krovu i restorana.

Dizajneri su u decembru dobili tri nagrade IPA (International Property Awards) – za najbolju međunarodnu arhitekturu hotela, najbolju arapsku hotelsku arhitekturu i najbolji arapski toranj.

Novi hotel će imati vrhunski wellness centar, poslovne prostore i “niz nagrađivanih restorana”, a svi će oni biti predstavljeni u narednim mjesecima.

Izgradnja teče od 2016, a posljednjih je godina u istom kvartu izrastao niz izuzetno visokih nebodera, uključujući Cayan Tower visok 306 metara i i 425 metara visoku zgradu Marina 101, javio je CNN a prenosi Indikator.ba.