Rastu evropske berze, sve je povezano sa SAD-om i Kinom

Podijeli

Na evropskim berzama su jutros cijene dionica blago pale jer je uoči potpisivanja prve faze trgovinskog sporazuma između SAD-a i Kine ulagače pokolebala poruka Vašingtona da carine na kineski uvoz ostaju na snazi.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica bio je oko 9.30 u plusu 0,1 posto.

Londonski FTSE indeks oslabio je 0,15 odsto, na 7.632 boda, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,10 odsto, na 13.445 bodova, a pariski CAC 0,05 odsto, na 6.033 boda.

Na berzama vlada dobro raspoloženje nakon što su u srijedu predsjednik SAD-a Donald Tramp i zamjenik kineskog premijera Liu He u Vašingtonu potpisali prvu fazu trgovinskog sporazuma.

Time je završen trgovinski rat između SAD-a i Kine koji je negativno uticao na globalnu ekonomiju više od 18 mjeseci.

Prema potpisanom sporazumu, Kina bi u iduće dvije godine trebalo da kupi oko 200 milijardi dolara vrijedne američke proizvode i usluge, povrh dosadašnjih 186 milijardi dolara.

No, carine koje su dosad uvele dvije strane ostaju do daljnjeg, prenosi Index.hr.

Predsjednik Tramp je kazao da će carine biti ukinute kada se postigne dogovor i o drugoj fazi trgovinskog sporazuma, o čemu bi pregovori uskoro trebali početi.

No, pojedini analitičari kažu da će ta faza biti puno teža jer u prvoj fazi nijesu riješena strukturna pitanja koja su i dovela do sukoba. Po tim pitanjima postoji fundamentalna razlika u stavovima između Vašingtona i Pekinga, pa je teško za očekivati dogovor, kažu.

„Siguran sam da će investitori secirati ovaj sporazum i da će biti kritike da to nije dovoljno ili da nije riješeno ovo ili ono pitanje… No, da sporazum nije potpisan, tržište bi reagovalo negativno”, kaže Čak Karlson, direktor u kompaniji Horizon Investment Services, prenosi Hina.

U svakom slučaju, kaže on, potpisivanje sporazuma donijelo je veliko olakšanje za tržište i potaknulo nadu da će to pozitivno uticati na globalnu ekonomiju i zarade kompanija.

I na azijskim su berzama cijene dionica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u plusu 0,15 odsto.

Na Tokijskoj berzi, međutim, Nikkei indeks je ojačao 0,1 odsto, na 23.937 bodova.