Kostić finansira Mercator u Srbiji sa 90 miliona eura

Podijeli

Mercator grupa uspješno je završila refinansiranje sindikovanog zajma Mercatora – S, koje je zaključeno 2014. godine, a dospijrca u martu ove godine, objavili su iz Mercatora.

“Proces refinansiranja započeo je krajem septembra 2019. godine, bilo je uključeno 59 potencijalnih partnera, što svakako potvrđuje povjerenje banaka u pozitivne promjene u poslovanju Mercator Grupe u posljednje dvije godine. Tokom te tendera izvedeno je nekoliko prezentacija u Beogradu i Londonu, a u posljednjoj fazi ostale su četiri ponude. U toku završnih pregovora menadžment Mercator Grupe i kompanija Mercator – S uspjeli smo da osiguramo znatno povoljnije uslove i time temelj za dalji razvoj Mercatora u Srbiji. Vrijednost ugovora o refinansiranju je 90 miliona eura, a ugovor je potpisan s najboljim ponuđačem – AIK bankom”, saopštio je slovenački trgovac koji posluje i u Crnoj Gori.

Mercator grupa će, kako se dodaje, nastaviti sa zacrtanom razvojnom strategijom i smanjenjem duga.

“Time se osiguravaju odgovarajući uslovi za refinansiranje preostalog duga Mercator Grupe. Naravno, za razvoj Mercator Grupe važno je i prenošenje Mercator grupe u Fortenovu, jer je stabilno vlasništvo ključan uslov za dalji razvoj najvećeg slovenačkog i regionalnog maloprodaje “, rekao je Tomislav Čizmić, predsjednik Uprave Mercator Grupe, prenosi SEEbiz.

“Ništa novo” u vezi s mogućim sporazumom između slovenačkih dobavljača i Mercatora i Fortenove, rekla je Tatjana Zagorc iz Gospodarske komore Slovenije (GZS).

Upitana da li je zakazan sastanak, direktor Komore poljoprivrednih i prehrambenih kompanija pri Gospodarskoj komori odgovorio je da čekaju sastanak.

Očekivalo se da će dobavljači 19. decembra potpisati memorandum o saradnji s Mercatorom i Fortenom, ali otkazali su sastanak u Gospodarskoj komori i predložili sastanak nakon praznika. Memorandum bi trebalo da reguliše odnose između Mercatora i njegovih dobavljača i potvrditi sjedište uprave Mercator Grupe u Sloveniji. Do kašnjenja u razgovorima s dobavljačima moglo bi doći i zbog odluke zaštitnika konkurencije da Fortenovi oduzme dionice slovenačkog trgovca.