Njujork je i dalje svjetski finansijski centar

Podijeli

Njujork je zadržao titulu vodećeg svjetskog finansijskog središta, povećavši prednost u odnosu na drugoplasirani London, zahvaljujući neizvjesnosti oko brexita, pri čemu britanskoj prijestonici za vratom dišu azijska finansijska središta, pokazalo je u ponedjeljak objavljeno istraživanje konsultantske kuće Duff & Phelps.

Velika Britanija će u petak i službeno izaći iz Evropske unije, pri čemu je pristup evropskih klijenata britanskom finansijskom sektoru nakon isteka tranzicionog perioda u decembru i dalje obavijen neizvjesnošću a Reuters podsjeća da je EU najveći klijent finansijskih kompanija sa sjedištem u Londonu.

Neizvjesnost nakon brexita glavni je razlog što je New York u danas objavljenom istraživanju savjetodavne tvrtke povećao prednost u odnosu na London.

Za potrebe istraživanja The Global Regulatory Outlook, Duff & Phelps je anketirala 245 viših finansijskih čelnika iz raznih oblasti, poput bankarstva, upravljanja imovinom i drugih finansijskih korporacija iz cijelog svijeta.

Prema objavljenim rezultatima, 56 odsto ispitanika smatra Njujork najvažnijim svjetskim finansijskim središtem, što je za 33 postotna boda više nego tokom prethodne dvije godine.

Tek svaki treći ispitanik trenutno vidi London kao glavni svjetski finansijski centar, što je 20-ak postotnih bodova manje nego u prethodne dvije godine.

„Teško se oduprijeti sumnji da su među razlozima pada Londona tri neizvjesne godine nakon referenduma o brexitu”, ističe direktorica Duff&Phelpsa, Monik Melis.

Ispitanici koji su favorizovali London u odnosu na Njujork naveli su kao razlog najprihvatljiviji regulatorni režim za finansijske usluge u svijetu.

„Uspije li vlada da pozicionira Veliku Britaniju kao zemlju s prihvatljivijim regulatornim okruženjem i osloboditi je birokratskog stiska evropskih regulacija, Britanija ima šansu da ponovo osvoji krunu i privuče u finansijski sektor nove radnike”, ocijenila je Melis.

I New York i London mogli bi u narednih 5 godina izgubiti vodeće pozicije, s obzirom na očekivani uzlet novih finansijskih središta poput Hong Konga, Singapura i Šangaja, pokazalo je istraživanje.