Nije lako raditi za najbogatijeg na svijetu: “Bezos ne bi uspio da odradi našu smjenu”

Podijeli

Rina Kamings radila je tri 12-satne smjene svake nedjelje u Amazonovom gigantskom skladištu u Njujorku otkada je počela da radi tamo u 2018. Njen posao je pregledanje i skeniranje 1.800 Amazonovih paketa dnevno, odnosno 30 u jednoj minuti, prije nego što budu dostavljeni.

Ona je jedna od radnica zahvaljujući kojoj je Amazon, u vlasništvu najbogatijeg čovjeka na svijetu Džefa Bezosa, ovog Božića ostvario najbolje poslovne rezultate u svojoj istoriji. Brža dostava omogućila je jednoj od najvećih svjetskih kompanija da u posljednjem tromjesečju 2019. uprihodi 87 milijardi dolara i da njen šef Džef Bezos u svoj džep doda 12,8 milijardi dolara.

No, dok su Amazonovi korisnici i dioničari više nego srećni, radnici baš i nijesu, a da je to tako jasno pokazuje peticija koju je potpisalo više od 600 zaposlenih kompanije koji, kako piše The Guardian, mole Amazon da poboljša radne uslove.

Preciznije, ono što radnici traže jeste jedna 30-minutna pauza umesto dvije od 15 minuta budući da im toliko treba samo da od skladišta dođu do prostorije za odmor. Uz to, traže i pouzdaniji prevoz do samog skladišta i veće sigurnosne mjere budući da su povrede u Amazonovim skladištima tri puta češće od američkog proseka u ostalim skladištima.

“Ima dana kad mi se ništa ne dogodi samo zbog Božje milosti”, kaže Kamings i dodaje da nakon što je objavljen izvještaj o visokim postocima povreda kompanija je reagovala, no instalacijom monitora na kojima piše da je sigurnost radnika najveći prioritet kompanije. Bolje rečeno, nije se promijenilo apsolutno ništa, a zaposleni koji se požale na sigurnosne uslove i zdravstvene probleme nerijetko dobijaju otkaz.

Kamings često mora i da zaustavi i počisti pokretnu traku budući da se paketi koji sadrže tečnost redovno razliju, no i dalje se od nje očekuje da ispuni normu. Kada to ne učini, dobije opomenu, a akon druge opomene otkaz, prenosi Novac.hr.

“Stalno otpuštaju radnike. Možeš dobiti otkaz za bilo šta”, ispričala je za “The Guardian” dodajući da ima oštećen vid zbog čega je zakonom određeno da radi na sektorima prilagođenim njenim poteškoćama. Ipak, menadžeri je kontinuirano žele prebaciti na teže sektore.

“Jedan me čak pitao jesam li sigurna da ne vidim. Moj ljekar im je poslao detaljan izvještaj s predlozima vezanim uz moje smetnje i sigurnost, no svi predlozi su ignorisani”, rekla je.

Rejmond Velez godinu je dana pakovao pakete u Amazonovom skladištu, a od njega se zahtijevalo da ih zapakuje 700 u jednom satu. Za neispunjavanje normi, radnici su otpuštani.

“Nije ih briga za zaposlene. Hvale se medicinskom negom koju nam pružaju, a kada sam otišao u Amcare, odnosno u zdravstvenu jedinicu kompanije, samo su mi dali Aspirin i poslali me natrag na posao”, požalio se Velez.