Strah u Beogradu: Etihad prodaje avione, šta će biti s Air Serbijom

Podijeli

Etihad Airways koji je vlasnik 49 odsto “Er Srbije”, odlučio je da višegodišnje finansijske probleme riješi prodajom 38 aviona.

Takođe, kako javlja Sputnik, planira i da otkaže ili smanji podršku avio-kompanijama u koje je investirao.

Hoće li će taj udar uspeti da izdrži srprski nacionalni avioprevoznik i šta ako Etihad izađe iz vlasništva, pita se ova ruska agencija.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić smatra da u ovakvoj situaciji nema dobitne kombinacije i da država Srbija mora da traži strategiju kako bi je sve ovo što je moguće manje koštalo.

Državna avio-kompanija Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), osnovana 2003, koja je u posljednje tri godine izgubila pet milijardi dolara, saopštila je da će prodati 38 aviona — 22 “Airbusa” A330 i 16 “Boeinga” 777. Sporazum o tome, vredan milijardu dolara, već je postigla sa investicionim fondom KKR i lizing kompanijom “Altavir Air Finance”.

Uporedo s prodajom aviona, Etihad, koji je s kraja 2013. godine privatizacijom JAT-a postao suvlasnik Air Serbije, najavio je da će otkazati ili umanjiti podršku avio-kompanijama u koje je investirao, objavile su agencije.

Savić smatra da je Etihad važan za sudbinu srpskog prevoznika koji će bez njega teško opstati, podsjetivši na slučaj Air Berlina.

Poslije povlačenja Etihada, čiji je udio u nejmačkoj kompaniji bio 29,2 odsto, Air Berlin je avgusta 2017. godine bankrotirao, nakon što je kompanija iz UAE saopštila da više neće da ga finansira.

Samo tri meseca ranije Etihad je saopštio da neće više da ulaže u Alitaliju, u kojoj je 2014. godine preuzeo udio od 49 odsto.