Ilon Mask otkrio šta mu je najviše potrebno – fabrika odličnih inženjera

Podijeli

Ilon Musk gostujući nedavno u podcastu Third Row Tesla i HyperChange upitan je planira li graditi i električne avione, ako ne putničke, onda barem električne letjelice koje mogu vertikalno polijetati i slijetati (eVTOL), poput onih koje proizvode kompanije Joby, E-Hang ili Wisk.

S obzirom na to da Tesla proizvodi vrlo efikasne baterije i da električni zrakoplovi i letjelice trebaju samo najbolje baterije, takvo što voditeljima podcasta imalo je smisla upitati Maska, no njegov ih je odgovor iznenadio.

”Ne. Mislim da je vrlo teško dovesti avion do tačke proizvodnje te zadovoljiti sve regulatorne zahtjeve širom svijeta. To je vrlo teško”, rekao je Mask.

Dodao je da je proizvodnja aviona potpuno drugačija od proizvodnje automobila, solarnih panela ili baterija.

“Nema autokompanija koje su i proizvođači aviona”, dodao je Mask.

Ipak, Mask nije u potpunosti maknuo tu temu sa stola, nego je jednostavno rekao da bi to značilo da bi morao preskočiti puno stvari koje su mu trenutačno puno važnije, poput guranja revolucije električnih vozila naprijed, izgradnje Hyperloopa, podizanja proizvodnje solarnog krova i baterije Powerwall te možda i dovođenja na tržište jeftinog električnog automobila.

Mask je rekao da negdje u budućnosti na red mogu doći i letjelice eVTOL, ali tek kad se nabrojeni prioriteti ispune. “Čitav transport biće električan, osim raketnog”, naglasio je.

Voditelji spomenutog podcasta nakon toga su ukazali na Tesline trenutne velike finansijske dobitke i stratosfersku cijenu dionica te kompanije pa su zaključili da bi se taj novac mogao itekako uložiti u dalja istraživanja i razvoj.

”Ne ide to tako”, odgovorio im je Mask. Nije riječ o tome da razmišljamo da nam je barem više novca koji možemo potrošiti na R&D.

“No, da postoji fabrika koja proizvodi odlične inženjere, to bi onda bilo tako“, poentirao je Musk.

S druge strane, Mask je u više navrata isticao kako preferira ljude “izvanrednih sposobnosti”, a ne toliko školovane ljude, jer smatra da visoko obrazovanje može ukazati da je osoba sposobna za velike stvari, no to ne mora uvijek biti tako.

”Ako pogledate ljude poput Bila Gejtsa, Larija Elisona i Stiva Džobsa, to su ljudi koji nijesu završili fakultete, no kad biste imali priliku zaposliti ih, naravno da bi to bila dobra ideja”, obrazložio je Mask.

Investitor.me/Manager.ba