Euro potonuo najniže u tri godine

Podijeli

Kurs eura oslabio je u utorak na međunarodnim tržištima prema najnižim nivoima u tri godine u odnosu na dolar, na koje je u jednom trenutku skliznuo u ponedjeljak, dok investitori za nove smjernice čekaju nove podatke o ekonomskoj klimi u njemačkoj ekonomiji.

Eurom se, kako javlja Hina a prenosi SEEbiz, u takvim okolnostima jutros trgovalo po 1,0826 dolara, što znači da je oslabio blagih 0,1 posto u odnosu na završetak trgovanja u ponedjeljak i oko 3,4 posto od početka godine. Drži se tako nedaleko najnižih nivao od aprila 2017. godine.

Zajednička evropska valuta pod pritiskom je najnovijih slabih podataka iz Njemačke o industrijskim aktivnostima i bruto domaćem proizvodu (BDP) koji pokazuju da je eurozona ranjivija nego se ranije mislilo, dok se američka ekonomija pokazala otpornijom u odnosu na ostatak svijeta.

Od najnovijih podataka investitori će tokom dana posebno pratiti izvještaj njemačkog istraživačkog instituta ZEW o ekonomskoj klimi, za koje se očekuje da će pokazati pad povjerenja ulagača. Zbog slabih se ekonomskih pokazatelja iz 19-člane ekonomije očekuje da bi u eurozoni kroz duži period mogla biti zadržana popustljiva monetarna politika.