Vjetroelektrana Krnovo, vjetropark, vjetrenjače, vjetrogeneratori, Rajko Milić

Građani plaćaju ceh zelene energije: Za privatne biznise mHE i vjetroelektrana do sada smo dali više od 34 miliona eura

Podijeli

Na teret crnogorskih potrošača električne energije je u poslednjih pet godina palo oko 74,3 miliona eura, koje su platili za subvencije privatnim vlasnicima malih hidroelektrana (mHE) i Vjetroelektrane (VE) Krnovo, kao i za tehničke gubitke državnom Crnogorskom elektrodistributivnom sistemu (CEDIS).

Od sredine 2014. (kada je počela rad prva mHE), pa do kraja novembra prošle godine, za struju iz 13 mHE isplaćeno je 13,4 miliona eura subvencija. Kada se tome doda 20,9 miliona za struju iz VE Krnovo – dolazi se do ogromne brojke od 34,3 miliona plaćenih subvencija.

Ove podatke je objabila nevladina organizacija Akcija za socijalnu pravdu, a koje je dobila na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

Vlada je svojim odlukama obavezala potrošače da subvencije plaćaju kroz račune za struju. Oni su ih u potpunosti plaćali do polovine prošle godine, a od tada dio iznosa plaća Vlada iz Budžeta, koji je opet državna kasa svih građana, navela je u saopštenju Ines Mrdović iz ove NVO.

“Prema građanima je bilo mnogo pravednije da je taj novac usmjeren u socijalne fondove, a ne za bogaćenje privilegovanih pojedinaca, ili da je iskorišten za pokrivanje tehničkih gubitaka u distributivnoj mreži”, ocijenila je Mrdović

Umjesto toga, kako dodaje, potrošači odvojeno CEDIS-u plaćaju i ogromne tehničke gubitke, što dodatno povećava njihove račune za struju, a javno dostupni podaci pokazuju da su za pokrivanje gubitaka u proteklih pet godina platili oko 40 miliona eura.

Takođe, Vlada se prije dvije godine, nakon što je iz Elektroprivrede „ispratila“ strateškog partnera A2A, kojem je godinama tolerisala izostanak investicija, uključila u projekat obnove distributivne mreže, koji treba da smanji njene gubitke.

Ta investicija je, prema najavama, vrijedna oko 80 miliona, ali će je opet finansirati potrošači kroz posebnu stavku za investicije, koja je takođe na računima za struju.

Ako se uzme u obzir iznos subvencija plaćenih za 11 mjeseci protekle godine, moglo bi se procijeniti da će one u naredne tri godine iznositi najmanje 40 miliona. Potrošači će posebno, a shodno odluci Regulatorne agencije za energetiku, za tehničke gubitke u tom periodu platiti i oko 35 miliona, smatra Mrdović.

“Da se vodi pravedna politika prema potrošačima, subvencije bi bile iskorištene za smanjenje tehničkih gubitaka, što bi vodilo manjim računima za struju, ali umjesto toga potrošači, po ko zna koji put, izvlače ‘deblji kraj’”, zaključila je Mrdović.