I bankari počinju da rade od kuće

Podijeli

Globalne banke i male investicione kompanije Evropi pozivaju zaposlene da rade od kuće i uzdrže se putovanja dok se finansijska industrija brani od poremećaja koje izaziva brzo širenje epidemije koronavirusa.

Za mnoge firme to će biti prvi eksperiment s radom kod kuće na širokom nivou, no kako mnogi azijski uredi počinju normalizaciju radne prakse nakon što su pokušali zaustaviti širenje virusa, znakovi su da će se evropska industrija prilagoditi, javlja Reuters, prenose agencije.

U Italiji, evropskoj zemlji s najvećim brojem dosad poznatih slučajeva koronavirusa, zajmodavac broj jedan UniCredit je mnogim zaposlenima omogućio rad od kuće, a manje od trećine radnika u sjedištu u Milanu trenutno radi u kancelariji, kazala je osoba koja je upoznata sa stanjem u banci.

Švajcarske banke Credit Suisse i UBS pridružile su se drugim svjetskim zajmodavcima u nametanju ograničenja međunarodnog putovanja radi zaustavljanja širenja virusa, dok su francuski Natixis i Societe Generale i španska BBVA također rekli da su zaustavili osoblje da odlazi u područja visokog rizika i ograničena putovanja drugdje.

Iako je velika većina slučajeva koronavirusa zabilježena u Kini, virus se širi širom svijeta, a oko 80 zemalja prijavilo je potvrđene slučajeve oboljenja poput gripe koja može dovesti do upale pluća. Južna Koreja i Iran posebno su teško pogođeni a broj slučajeva u Evropi raste.