Bitcoin za jedan dan izgubio četvrtinu vrijednosti

Podijeli

Koronvirus je ovog puta istaknut kao osnovni uzrok pada vrednosti bitcoina, javlja Srbija danas.

Prije tačno mjesec dana korona virus bio je tek epidemija koja je zahvatila Kinu i poneku drugu zemlju, na nas je uticao tek obustavom letova i paketnog prometa iz Kine, a ulagači su u bitcoinu počeli da traže sigurnost u doba ekonomske neizvesnosti.

Tada je potražnja za najpopularnijom kriptovalutom porasla, pa je i njena cijena nakon dugo vremena bila iznad 10.000 dolara.

No, proglašenjem pandemije i sa sve ozbiljnijim posledicama širenja korona virusa na privredu koje vidimo širom svijeta, reagovala su i tržišta akcija, ali i kriptovaluta. Pokazalo se da bitcoin i druge kriptovalute ipak nijesu tako sigurna imovina u doba moguće recesije, pa je krenula velika rasprodaja.

Samo u posljednja 24 sata, cijena bitcoina tako je pala za više od 25 odsto i spustila se na nivoe od oko 6.000 američkih dolara.

Koronavirus je ovog puta istaknut kao osnovni uzrok pada vrednosti bitcoina. Ulagači su, čini se, zaboravili na optimizam povezan s nadolazećim “halvingom” odnosno prepolovljenjem nagrada koje se dobivaju rudarenjem, a u ovom kriznom trenutku više ni ne smatraju da je bitcoin “sigurna luka” kada vrijednosti ostale, nedigitalne, imovine padaju.