Zbog čega se nekretnine smatraju najsigurnijom investicijom

Podijeli

Ulaganje u nekretnine je širom svijeta poznato kao najsigurnija vrsta dugoročne investicije. Osim što generišu prihod kroz izdavnje ili vraćaju uložen novac (i omogućuju dodatnu zaradu) kroz prodaju, investicione nekretnine u nekom momentu mogu postati i mjesto primarnog stanovanja. Ulaganje u nekretnine je pametan potez naročito sada kada crnogorsko tržište ide uzlaznom putanjom i cijene još uvijek postepeno rastu. Samo pogledajte Podgoricu – cijene su u prosjeku porasle 8% u zadnjih šest mjeseci. Međutim, i pored rasta, cijene m2 stana u Podgorici su među najnižim u poređenju sa ostalim Evropskim glavnim gradovima.

Koje nekretnine donose najveći povrat investicije?

Potražnja je ubjedljivo najveća za jednosobnim stanovima. Oni se najčešće kreću od €45.000 do €60.000, zavisno od lokacije, spratnosti, orjentisanosti, itd. i to su optimalni iznosi koje kupci najčešće mogu da obezbijede, naročito ako kupovinu stana finansiraju iz kredita. Ukoliko istu nekretninu izdate po cijeni sličnoj iznosu rate vašeg stambenog kredita, vi praktično nemate novih mjesečnih troškova jer kredit “otplaćuje sam sebe”. To je ulaganje koje nosi najmanje rizika.

Ali, imajte u vidu da, kada kupujete nekretninu morate računati i na prateće troškove, poput poreza na promet nepokretnosti, notarsku tarifu, opremanje stana, osiguranje, itd. Detaljan pregled troškova pogledajte u tekstu “Koliko vas zaista košta kupovina nekretnine?” ili pozovite RE/MAX agenta za više informacija.

Lokacija

Vrsta izdavanja kojim želite da se bavite može vam biti i smjernica za odabir lokacije. Na primorju i sjeveru Crne Gore je dominantno sezonsko izdavanje. Međutim, iako donosi veću zaradu u kraćem vremenskom roku, kratkoročno izdavanje iziskuje i više vašeg vremena, truda, ali i novca (čišćenje, provizija za Booking ili Airbnb, itd.). Dugoročno izdavanje je zastupljeno i u ovim regijama, ali svakako ne koliko u Podgorici gdje potražnja za stanovima ne jenjava tokom cijele godine.

Vrijedi li angažovati agenciju za nekretnine?

Ukoliko ne poznajete tržište i nemate iskustva sa kupovinom ili prodajom nekretnina, naš odgovor će uvijek biti “DA”! Agencija ima uvid u mnogo veću ponudu tržišta, a osim toga, iskusni agenti vas mogu informisati o trendovima i prognozama tržišta, kao i posavjetovati o odabiru investicije. Agent će vam pomoći oko pregovora, papirologije i kompletne procedure kod kupovine nekretnine i pomoći vam da je što prije izdate. Često u ponudi imamo stanove koji se prodaju, a koji su već pod rentom. Obratite se agentu za pomoć i poštedite sebe dodatne nervoze i utrošenog vremena – složićete se da to nema cijenu.

RE/MAX Montenegro agenti su na raspolaganju da vas posavjetuju i pomognu bilo da se radi o prodaji, kupovini ili izdavanju nekretnina, a možete ih kontaktirati svakog radnog dana i subotom u kancelarijama u Podgorici, Budvi, Tivtu i Kotoru.

Promo