Njemački BDP mogao bi potonuti za 6 odsto

Podijeli

Indeks poslovne klime Ifo instituta u Njemačkoj u martu je potonuo na 87,7 bodova sa 96 koliko je iznosio u februaru, što je najveći mjesečni pad u istoriji mjerenja ovog indeksa, prenosi Indikator.ba

Ujedno, to je najniži nivo ovog indeksa od avgusta 2009. godine.

U objašnjenju Ifo institut je ustvrdio kako će koronavirus gurnuti Njemačku u recesiju. I ne samo to, u jednom od negativnih scenarija njemački BDP ove bi godine mogao potonuti 6 posto. Što to znači za ostatak Evropske unije nije ni potrebno dodatno obrazlagati.

U svojoj posljednjoj prognozi Ifo je za Njemačku ove godine predvidio 1,1-postotni ekonomski rast.

Niko ne zna tačno kako će otkazivanje ugovora uticati na ekonomiju. Mnogo toga zavisi od dodatnih mjera za suzbijanje epidemije i odlukama koje će druge države preduzeti, rekao je predsjednik Instituta Clemens Fuest. Ifo poziva njemačku vladu, Evropsku uniju kao i Evropsku središnju banku na sveobuhvatne i dobro usmjerene mjere za pomoć ekonomiji. Međutim, takozvani helikopterski novac, odnosno raspodjela novca direktno stanovnicima, nije podržan. Kako objašnjavaju, evropske zemlje imaju dobro razvijenu socijalnu državu koju SAD nemaju. Zato ta mjera ima smisla tamo, ali ne i u EU.