Nikšićki “Metalac” u krizi: Tražimo pomoć države i opštine

Podijeli

Radnici nikšićke fabrike „Metalca“ pozivali su nadležne institucije da pomognu u rješavanju situacije u ovoj privatnoj kompaniji. Kako su kazali radnici „Metalca“, fabrika ne radi od 27. decembra prošle godine, velikom broju radnika koji su radili na određeno su uručene nazad radne knjižice, piše Pobjeda.

Dužni su nam plate, niko nam se jos ne obraća kao da ne postojimo. Radnicima koji su radili po tri godine, a bili su pod ugovorom na određeno uručene su radne knjižice i nalaze se na birou rada, a radnicima koji su na neodređeno su radne knjižice još u firmi – poručuju radnici.

Uprava je, prema riječima nezadovoljnih radnika, angažovala firmu za obezbjeđenje imovine „Metalca“, kako bi uzela mašine i otpadni materijal, te na taj način otplatila dugovanja.

Radnicima ništa, mi dolazimo zadnji na naplatu. Vlasnici koji su i ranije držali „Metalac“ pokušavali su da prodaju mašine, ali su bili spriječeni u tome, jer radnici to nijesu dozvolili. Nećemo dozvoliti ni sada, dok nam se svaka dugovanja ne isplate – jasni su radnici fabrike.

Pozivaju i gradonačelnika Grbovića i sva ministarstva da izađu u javnost i da kažu šta misle o 110 radnika fabrike.

To je 110 familija koje su ostale bez nikakvog primanja. Tražimo od gradonačelnika Grbovića i od Ministarstva ekonomije jednokratnu novčanu pomoć, jer smo baš u teškoj situaciji. Ne smijemo nikud da se krećemo zbog nastale situacije povodom epidemije – kazali su oni.

Vlasnik Metalca je češka firma Termochem, koja je fabriku kupila 2016. godine. Podsjećanja radi, uprava fabrike je prije mjesec obavijestila radnike da nema sredstava da nastave proizvodnju, pa je sudbina firme neizvjesna.