Teški dani za restorane i frizerske salone: Neophodna pomoć države

Podijeli

U ovom trenutku podrška države je neophodna da bi opstali, zadržali radna mjesta i izvukli se iz sadašnje situacije, saopštili su Pobjedi vlasnici i menadžeri kompanija u čijem sastavu posluju restorani, distributeri pića i frizersko-kozmetički saloni. Oni poručuju da planiraju da zadrže radnike i obezbijede im plate, ali od države traže subvencije, kao i ukidanje i smanjenje pojedinih poreza i taksi.

Ovi objekti morali su da prekinu sa radom prije dvije sedmice, jer je Nacionalni koordinacioni tim za zarazne bolesti donio sredinom marta mjere u zaštiti građana od korona virusa, među kojima su između ostalog bile i obustavljanje rada (zatvaranje) ugostiteljskih objekata, frizerskih i kozmetičkih salona.

Poznati podgorički frizer Zoran Vukčević smatra da je situacija kritična i da će se frizeri i kozmetičari, koji rade legalno bez podrške države teško izvući iz aktuelne situacije.

Vukčević u svojih osam salona zapošljava 45 radnika, od čega tri stranca.

“Očekujem pomoć i subvencije od države, kao i da nam se smanje neke dažbine, porez na dodatu vrijednost (PDV) i ukinu pojedine takse kako bi mogli da izađemo iz ove situacije”, kazao je Vukčević.

On kaže da će se morati snaći kao bi isplatio plate radnicima. On je povodom zbog togaje  već aplicirao za novi kredit kod Investiciono-razvojnog fonda (IRF), koji je namijenjen poboljšanju likvidnosti preduzeća.

“Ali ta kreditna sredstva ću moći samo da iskoristim za plate radnika, a potreban je novac i za nabavku materijala, plaćanje kirija, struje i raznoraznih dažbina”, rekao je Vukčević.

On je dodao da je kod IRF-a već ranije uzeo dva kredita i da sa Fondom ima izvanredan odnos. Vukčević je naveo da su zatražili odlaganje otplate tih kredita tri mjeseca.

Kao jedan od najvećih problema u svoji branši Vukčević ističe rad na crno, koji i ovih dana cvjeta.

“Država mora da stane na kraj divljem radu pojedinih frizerskih i kozmetičkih salona. Jer mi koji smo registrovani i regularni, godinama smo izloženi nezdravoj, nelojalnoj konkurenciji i ugroženi od naših kolega koji rade na divlje i godinama ne plaćaju nikakve dažbine državi i zahvaljujući tome mogu da nude svoje usluge po nižim cijenama”, istakao je Vukčević.

Prema riječima Vukčevića ovi neregistrovani saloni koji se bave frizerskim i kozmetičarskim uslugama rade i ovih dana uprkos zabrani.

“Nelegalni saloni se reklamiraju i preko društvenih mreža, a pojedini frizeri ovih dana nude svoje usluge preko fejsbuka i idu „po kuća” da friziraju”, upozorio je Vukčević.

On je naveo da je upravo zahvaljujući značajnom radu na crno u ovoj branši, ovih dana pod pritiskom svojih radnika i mušterija.

“Imam probleme i sa mojim radnicima koji traže da i ja otvorim salone zato što njihove mušterije ovih dana idu u salone koji rade na divlje. Ali ja to stvarno neću uraditi, pošto radim legalno svih ovih godina i svih naših osam salona su zatvoreni istog sekunda kada je donijeta odluka o zabrani rada”, naglasio je Vukčević.

Menadžer hotela i restorana „Konte” iz Perasta Darko Kasalica na pitanje kakva im je strategija, odgovara nema strategije, ostani doma i čekaj da epidemija virusa prođe. Otkazana im je cijela predsezona, dobar dio glavne sezone, a ljudi odustaju i od rezervacija za septembar. Iako u lošoj situaciji zbog neizvjesne sezone ne razmišljaju da otpuštaju zaposlene.

“Radimo tokom cijele godine, imamo 25 stalno zaposlenih i smatramo da je važno da održimo kontinuitet osoblja jer je u tome naš kvalitet. Nemamo namjeru da otpuštamo ljude, ali u ovakvim okolnostima svi zavisimo od pomoći države”, kazao je Kasalica i dodao da su mnogo investirali u ovu sezonu te da na duži period neće moći funkcionisati ukoliko ne dobiju neku pomoć.

Mjere IRF-a, kako navodi, biće im od velike pomoći, ali naglašava da one moraju biti brze i efikasne. Budući da nas nakon ove, vjerovatno očekuje i ekonomska kriza, smatra Kasalica, predlaže da se ugostitelji oslobode plaćanja poreza i doprinosa za period koji ni- jesu radili, kao i da im se omogući neki vid bespovratnih subvencija za plate radnika, kako bi se osigurala održivost poslovanja za budući period.

“Optimista sam, nadam se brzom otvaranju našeg objekta kako bi zajedno sa gostima nazdravili u čast prevazilaženja ove krize”, poručuje Kasalica.